Jen ten tělocvik..., vzpomíná Pospíšil. I Bárta se učil dobře

01.09.2010 7:50

První zářijový den vzbuzuje možná v každém z nás vzpomínku na první vstup na školskou půdu. Na ten zavzpomínali i politici.

Jen ten tělocvik..., vzpomíná Pospíšil. I Bárta se učil dobře

Pro téměř sto tisíc šestiletých dětí znamená dnešní den zásadní zlom v jejich životě - poprvé totiž překročí brány základních škol.

A právě na tento den, byť většinou mnoho desítek let vzdálený, zavzpomínali v deníku Blesk mnohé osobnosti známé z veřejného života. Politiky nevyjímaje.

Obávaný tělocvik

Na svůj první školní den v listu zavzpomínal například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ten prý do školy chodil rád a učení jej bavilo, problémy měl prý pouze s tělesnou výchovou.

"Strach jsem měl jen z tělocviku, což mi zůstalo i na gymnáziu. Míval jsem samé jedničky a pedagogická rada pak řešila, jestli mi tělocvikem zkazit vysvědčení," zavzpomínal ministr na školní trauma.

Bezproblémový Bárta

Vzdělávácí proces nevadil ale ani současnému ministru vnitra Vítu Bártovi. Ten měl dle svého hodnocení prý vynikající prospěch a také zkoušku dospělosti složil s vyznamenáním.

Ježek, kam se podívám

S roztomilou vzpomínkou se Blesku svěřila také místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová. Ta prý chtěla poprvé do vzdělávacího ústavu vkročit s dlouhými vlasy, maminka ale trvala na "ježkovi". "Ježek byl i mou školní značkou - na sešitech, na skříňce," zavzpomínala politička.

A idylické školní dny prožila i senátorka za ODS Daniela Filipiová (ODS). "Do 1. třídy jsem chodila v Albrechticích v Jizerských horách, kde jsme měli chalupu. Byla to jednotřídka. Měli jsme úžasného učitele. Hrál ná na housle, chodil s námi na louku a do lesa, kde nás učil," rozplývala se bývalá ministryně zdravotnictví při vzpomínkách na první školní dny.

Škola života

Z vesměs pozitivního hodnocení vzdělávacích institucí tak vyplývá, že radostné a idylické školní dny jsou zřejmě tou nejlepší průpravou pro výkon politických funkcí.

Deník Blesk, který informace o školní minulosti politiků přinesl, vydává společnost Ringier a čte jej téměř 1,4 milionu Čechů.

Více čtěte:

Pospíšil chce vyrazit na houby. Na památky je prý už moc líný

Průser, řekl Pospíšil. Pozor na hubu, opravil Moravec

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…