Jančík se vrací. Možná znovu ovládne radnici Prahy 5

02.09.2010 12:00

Ač o bývalém starostovi Prahy 5 Jančíkovi nebylo již pár týdnů slyšet, neznamená to, že se z politiky stáhl docela. Naopak.

Jančík se vrací. Možná znovu ovládne radnici Prahy 5

Kolegové bývalého místopředsedy pražských občanských demokratů Milana Jančíka v metropoli založili nové politické sdružení Nezávislí občané Prahy.

Oponenti exstarosty Prahy 5 se tak domnívají, že se Jančík snaží pojistit si i po odchodu z čelných míst pražské politiky svůj vliv na regionální záležitosti. V čele radnice Jančík skončil letos v červnu a nyní je jen řadovým zastupitelem.

Nejasná budoucnost

Zda se tak chystá návrat exstarosty do čela radnice Prahy 5 zatím není jasné. Opozice se domnívá, že se Jančík snaží vliv získat právě díky sdružení Nezávislí občané Prahy (NOP), které bude v říjnu kandidovat do zastupitelstva.

Lídryní NOPu je v Praze Eva Kalhousová, na třetím místě kandidátky je její kolegyně a současná radní Jitka Matoušková. Obě v minulých letech podporovaly i kontroverzní plány Milana Jančíka.

Jančíkova prodloužená paže

"NOP považuji za pokračování pana Jančíka v komunální politice Prahy 5 a zejména paní Kalhousovou považuji za jeho prodlouženou ruku, která mu vždy byla maximálně oddaná a loajální a silně napomáhala udržovat jeho vládu," okomentoval pro server iDNES.cz kandidátku opoziční zastupitel Prahy 5 Lukáš Budín ze Strany zelených.

Matoušková ale spekulace, že by NOP byl cestou, jak si chce Jančík udržet na radnici vliv, popírá. "To by byla vaše velká spekulace," podotýká.

Jančík mlží

A Jančík i Kalhousová říkají skoro to samé. "Ve sdružení NOP nemám žádný vliv. Prosím, abych nebyl spojován s žádným politickým subjektem kromě ODS. Je to ryzí spekulace," odpovídá Jančík.

Osoba bývalého starosty byla opředena mnoha kontroverzními kauzami, vedení pražské ODS tak vyvíjelo tlaky na jeho odchod.

Více čtěte:

O titul přijde 15 lidí. Jančík mezi nimi nebude

Foto: Zbyněk Pecák

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…