Analýza kampaně? Nečas jako diktátor Perón

03.09.2010 23:12

Politoložka Vladimíra Dvořáková upozornila, že pózu v košili s vyhrnutými rukávy, kterou zaujal po vzoru Davida Camerona na předvolebních billboardech i Petr Nečas, vymyslela manželka argentinského diktátora Juana Peróna.

Analýza kampaně? Nečas jako diktátor Perón

Ve vysílání pořadu ČT Události, komentáře se setkaly dvě známé politoložky, Vladimíra Dvořáková a Eva Lebedová, obě hodnotily začínající kampaně pro komunální volby.

„Jde o volby lokální, ne do sněmovny," vysvětlovala Lebedová, proč nečeká tak vypjatou agitaci, jako před nedávnými volbami do sněmovny. Politici si prý uvědomují, že není tolik v sázce a dá se tedy očekávat, že budou ke kampani přistupovat s větším odstupem.

Spory jen na oko

Dvořáková dodala, že volby mají vždy „rozkladný charakter" na členy koalice, což se již projevilo některými výměnami názorů mezi ODS a TOP 09. "Některá vyjádření jsou jen navenek, to musí si všichni uvědomit," naznačila, že koalice spory vydrží a hlasitě deklarované neshody můžou být jen jakýmsi divadlem pro voliče. Narážela tak na nekončící slovní přestřelky mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09 a šéfem ODS a premiérem Petrem Nečasem.

TOP 09 dohání minulost jejích členů

Lebedová se mimo jiné zmínila i o kauze na ministerstvu obrany, kde se do záměrně předražených zakázek pravděpodobně zapletli i členové KDU-ČSL, část z nich nyní přestoupila právě do TOP 09. I když jde pro stranu o nepříjemný okamžik, do voleb zbývá ještě relativně dlouhá doba a tato partaj vznikla před nedávnem, takže má šanci si udržet své voliče, které do ní vkládají jisté naděje na změnu, soudí politoložka.

Co se týče voleb do Senátu, které proběhnou souběžně s těmi komunálními, zde je na to jednoznačně nejlépe ČSSD.

Socialisté jsou megalomani, i tak ale získají

„Mně to připadá mnoho," označila Dvořáková plány ČSSD za příliš smělé, když mluví o zisku 12 křesel a ovládnutí většiny v horní komoře parlamentu. Z hlediska srovnání s ODS ale mají socialisté jasně navrch. Neobhajují totiž na rozdíl od ODS žádný post a tudíž je každý jejich zisk výhrou.

Oproti tomu ODS nemá šanci obhájit při současné situaci všech 18 senátorů.

Škrty se na výsledku nijak zvlášť neprojeví

Vladimíra Dvořáková ale nepředpokládá, že se volby stanou jakýmsi referendem o vládních škrtech, a to i když se partaje snaží spojit lokální kampaň s tou senátní. Lokální volby by měly být založeny „na hlubší a dlouhodobé práci," dodala politoložka.

V závěru pořadu se obě pozvané expertky shodly na tom, že současný trend, kdy se na poutačích pro komunální volby objevují výrazné tváře partají bez ohledu na svou kandidaturu, je obvyklým jevem, který k nám přichází z USA a Velké Británie.

Zrádný postoj „pracujícího muže"

K tomuto Vladimíra Dvořáková doplnila, že pózu, ve které se nechal premiér Nečas vyfotit na plakáty a kterou zjevně okopíroval z kampaně britského konzervativce Davida Camerona, vymyslela již daleko dříve Eva Perónová, žena známého argentinského diktátora. „Perón si sundal sako, vyhrnul rukávy a šel vládnout," uzavřela s úsměvem.

Dále čtěte:

ODS již rozmisťuje billboardy s Obamou Nečasem. Podívejte se

Nečas jako Obama? Ne, spíš jako Cameron

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…