Češi jsou v platech dvě století za Němci a brzy je trumfnou Slováci

06.09.2010 11:21

Optimistické výkřiky z revolučního roku 1989, jak doženeme evropské ekonomiky, byly jen plácnutím do vody. Německo dostihneme nejdříve ve 23. století, informuje iHNed.cz.

Češi jsou v platech dvě století za Němci a brzy je trumfnou Slováci

Současný vývoj slovenské a české ekonomiky signalizuje, že by na tom Slováci mohli být za pár let s platy lépe než Češi. „A zatímco Čech by měl mít stejnou mzdu jako Němec řádově za stovky let, Slováci by se německé kupní síle mohli vyrovnat už v roce 2034," analyzuje iHNed.cz trendy české ekonomiky i jejích sousedních zemí.

Pokud se bude česká kupní síla přibližovat té německé tempem posledních pěti let, tedy z 52,2 % německého průměru v roce 2004 na 52,8 % v roce 2009, dostihneme Němce teoreticky nejdřív během 23. století. A to hrubé mzdy v Česku od vstupu do Evropské unie vzrostly o více než třetinu a výrazně posílila koruna. Mzdy ovšem dynamicky rostou i v Německu.

Dvě třetiny lidí se musí smířit s podprůměrnou mzdou

Rozmach slovenské ekonomiky proti české je vidět i při porovnání mezd. Zatímco před pěti lety byla podle údajů OECD česká kupní síla vyšší o 34,7 procenta, dnes je to jen o 16,4 procenta. Při zachování současné dynamiky růstu překoná slovenská kupní síla tu českou během šesti let. V teoretické rovině dokonce i německou kupní sílu, a to již v roce 2034.

Na „platové mapě" Česka jsou patrné i další trendy. Roste počet lidí, kteří berou podprůměrnou mzdu, rozevírají se nůžky mezi nejlépe a nejhůře placenými a beze změny zůstává rozdíl mezi platy mužů a žen. S podprůměrnou mzdou si nyní musí vystačit už 67,7% lidí a pětina lidí bere dokonce méně, než je polovina průměrné mzdy.

Ženy si ve srovnání s platy mužů prakticky vůbec nepolepšily

„Výdělky pětiny nejlépe placených lidí jsou 3,4krát vyšší než výdělky pětiny těch nejhůře placených. Tento rozdíl se dál zvyšuje, a to i v rámci jednotlivých profesí," informuje iHNed.cz s tím, že například pětina letových dispečerů nedosahuje ani poloviny průměrné mzdy, ti nejlépe placení naopak berou kolem čtvrt milionu měsíčně. Dalším příkladem mohou být personalisté.

Vše při starém zůstává u skutečnosti, že ženy berou v průměru o čtvrtinu méně než muži. Rozdíl se během pěti let snížil jen o půl procenta. A to díky faktu, že více žen působí na manažerských pozicích. Také dominance hlavního města platí nadále. Měsíční mzdy jsou v Praze o čtvrtinu vyšší, než je český průměr. A to Pražané odpracují méně hodin.

Čtěte také:

Na naše platy nesahejte, říkají soudci 

Učitelé se nemusí bát o platy, ministr Dobeš pro ně našel peníze 

Kdo hospodaří, ten má na platy, poradil Heger nemocnicím 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…