Moje miliony? Obyčejná závist, brání se nařčením Gross

09.09.2010 19:18

Stanislav Gross je podle Reflexu medvídek neposeda. Měl by někde bručet, a přitom spíš veřejně mlaská. Týdeník totiž připomenul – občas i s novými jmény – s kým vším se expremiér kdysi znal, komu pomohl k postu ve státní firmě a kdo mu to nakonec oplatil a proto se z Grosse stal boháč. Expremiér ale ParlamentnímListům naznačil, že článek je veden záští, neboť jsou prý mnozí překvapeni, že po odchodu z politiky existuje.

Moje miliony? Obyčejná závist, brání se nařčením Gross

Téma Reflexu „Vysavači státu" se zaobírá expremiérem a bývalým předsedou ČSSD Stanislavem Grossem. Že by uvnitř časopisu mohlo jít o výživnou kauzičku, už slibovala obálka časopisu, kde je Gross vyobrazen za vězeňskými mřížemi.

Jenže zjevení nového a šťavnatého příběhu, o nějž by se posléze prala všechna média, se nakonec nekonalo. Jen se všichni dozvěděli, že Gross vlastně zbohatnul díky svým někdejším politickým funkcím a stal se dokonce i vzorem pro ty, kteří vědí, že při dostatečném zvládnutí techniky formální legálnosti mohou v zásadě cokoliv.

"Po desítkách rozhovorů s lidmi, kteří se vyznají v prostředí české politiky a byznysu a znají i reálie tohoto případu, neznáme nikoho, kdo by si myslel, že se jedná o čistou hru. Stanislav Gross je takový medvídek neposeda. Měl by někde v klidu bručet, a přitom nám tu veřejně mlaská," sliboval Reflex v článku, po jehož přečtení si ale čtenář celou změť různých jmen stejně nedokáže zapamatovat.

Gross: Dovolil jsem si je zklamat, že jsem schopen existovat

A co na to samotný expremiér? Vadí mu, že stojí na obálce Reflexu za mřížemi? Zřejmě ne. Gross totiž ParlamentnímListům.cz vzkázal, že Reflex nečte.

"Reflex nečtu, tak nevím, co vyšlo. Žádné vyjádření ke konkrétní záležitosti po mně nechtěli, jen jsem obdržel velmi zdvořilou sms se žádostí o profilový rozhovor. O důvodech jejich ´přízně´ mohu jen spekulovat," uvedl Gross pro náš server.

Na to, že by byl vysavačem státních peněz, pak odvětil: „Obávám se, že u někoho jde o obyčejnou lidskou závist, u jiného o osobní nenávist, neboť se těšili, jak nebudu schopen po odchodu z politiky existovat. No a já jsem si je dovolil zklamat."

Gross, Reflex



Babiš jej asi seznámil s Mrázem

A kdo v článku Reflexu, pod kterým je jako spoluautor podepsán i šéfredaktor Petr Šafr vystupuje? Z výčtu mnoha lidí například Andrej Babiš. Jeho jméno není veřejnosti neznámé. O Babišovi se často píše jako o vlivném podnikateli, který ovládá skupinu Agrofert Holding, díky níž patří mezi nejbohatší Čechy. Jeho jmění bylo v roce 2009 časopisem Forbes odhadováno na miliardu dolarů. Reflex k němu zmiňuje, že mu Gross pomáhal s privatizací Unipetrolu, který ale nakonec koupil polský petrolejářský gigant PKN Orlen.

"Babišův dlouholetý zaměstnanec Josef Mráz seděl v orgánech společnosti Key Investmens právě v době, kdy Grossovi půjčovala milióny," podotýká k tomu Reflex.

Mráz působil ve firmě Key Investmens

Společnost Key Investmens hraje kolem Grosse téměř klíčovou roli, neboť právě ona mu půjčila před lety 13 miliónů a 343 tisíc korun na to, aby si mohl koupit 31 procent akcií Moravia Energo. Díky tomu, že akcie později prodal, totiž přišel k velkému majetku. Transakce podle již známého scénáře proběhla následovně: Gross akcie koupil za 21 miliónů korun (6 a půl miliónu prý měl) a následně je prodal za 110 miliónů.

A právě v této etapě příběhu vyplouvá další muž ze tmy. Je to Robert Sýkora, s nímž se Gross znal již z doby, kdy oba vstoupili jako mladíčci do sociální demokracie. Právě Sýkora byl totiž oním podnikatelem, který akcie Moravia Energo Grossovi prodal. Reflex k tomu podotýká, že Sýkora pracoval před jedenácti lety pro ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a do postu náměstka ho Grégrovi doporučil právě Gross.

Grossův kamarád Sýkora znal Chrenka

"Na ministerstvu ´pak Sýkora dostal na starost´ kromě jiného i podnikatele a miliardáře Tomáše Chrenka, jednoho ze spolumajitelů Třineckých železáren, a začal se o něj dobře starat," připomíná k tomu týdeník. A příběh Grossových miliónů se i tady otevírá. Právě Chrenek byl totiž spoluzakladatelem zmiňované společnosti Moravia Energo.

Reflex se dále rozepisuje i tom, jak Chrenek přivedl firmu Moravia Energo do konkurzu a převod Grossových akcií dokonce šetřila i policie. Ovšem - přestože byl podle zákonů převod akcií ze Sýkory na Grosse nezákonný - nikomu se nakonec nic nestalo. Dokonce se týdeník pozastavil i nad tím, že Chrenek kdysi dostal dvoumiliardovou státní dotaci pro své Třinecké železárny, což bylo v době, kdy Gross byl ministrem vnitra. Chrenek mu tak měl prý co oplácet.

"Grossovo bohatství může souviset i s ČEZ, kde fungoval nezištně jako jakýsi headhunter a rád sem pomáhal dosazovat ředitele," uzavírá další z možných hypotéz Grossových miliónů Reflex.

Čtěte také:

Reprofoto: Reflex

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…