Soudci se chtějí vyvlíknout i z dalšího snižování platů

10.09.2010 12:56

Ústavní soud v pátek rozhodl o tom, že snížení platů soudců je protiústavní. Nyní se chtějí obrátit i proti snižování platů v příštím roce.

Soudci se chtějí vyvlíknout i z dalšího snižování platů

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo, aby se prodloužilo zmrazení mezd státních úředníků. Ústavní soud s ohledem na svá dosavadní rozhodnutí ještě před pátečním verdiktem navrhl, "aby soudci byli vyňati z rozsahu působnosti předloženého návrhu zákona", který se má týkat všech ústavních činitelů.

Nezávislost soudců je v ohrožení

Podle ústavních soudců by přijetí zákona znamenalo trvalé prodlužování zmrazení soudcovských platů a reálné snížení úrovně materiálního zabezpečení soudců. "Ocitá se tak za hranicí toho, co Ústavní soud svými nálezy akceptoval," sdělil v připomínce soud.

Obdobně argumentovala Soudcovská unie. Nejvyšší správní soud pokládá předlohu za protiústavní a neodůvodněnou. Podle něj platy ve veřejné sféře stále plynule rostly, naopak "odměňování soudců podléhalo pouze restrikcím".

Nejvyšší soud pak doporučil platy nesnižovat vůbec. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že "navržené snížení příjmové hladiny soudců může být považováno za zásah do nezávislosti soudců".

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…