ČSSD hledá pomoc u Ústavního soudu. Nelíbí se jí návrhy Drábka

10.09.2010 14:33

Sociální demokraté jdou proti návrhům vlády, alespoň co se týče snižování rodičovského příspěvku. Také se jim nelíbí ukrajování ze státní podpory o stavebním spoření. Jak uvedl v pátek místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ČSSD podá v této věci zřejmě ústavní stížnost.

ČSSD hledá pomoc u Ústavního soudu. Nelíbí se jí návrhy Drábka

Možnost podání ústavní stížnosti potvrdil Škromach pro server Aktuálně.cz a poté i pro ČTK. Uvedl, že pro sociální demokracii je podobná retroaktivita nepřípustná.

Proč je ale řeč o retroaktivitě? Ministerstvo financí totiž připravuje mimořádnou padesátiprocentní daň už na letos uzavřené smlouvy a snížení podpory v dalších letech na 2000 korun ročně či zdanění úroků z vkladů patnáctiprocentní daní. Ale o retroaktivitě se podle Škromacha dá hovořit už v případě, kdy se snížení státního příspěvku u stavebního spoření týká již uzavřených smluv, tedy i těch letos uzavřených.

Také u rodičovské jsou podle Škromacha sociální demokraté proti podobným krokům, pokud by se týkaly rodičů, kteří se již rozhodli, zda ji budou čerpat během dvou či čtyř roků. "Ti lidé se už rozhodli, považují to za neměnitelnou věc," uvedl místopředseda ČSSD.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek podle Škromacha dokonce ohrožuje celý systém zaměstnanosti, protože chce rušit tarifní tabulky a zavést také jakési nucené veřejné práce už po prvním měsíci nezaměstnanosti, které by lidem znesnadnilo hledání nového zaměstnání.

„V případě rodičovských příspěvků dokonce překročil i rámec koaliční smlouvy vlády," dodal Škromach.

V současnosti si rodiče mohou vybrat, zda chtějí na rodičovské zůstat dva roky, tři, nebo čtyři roky. Podle toho se odvíjí výše rodičovského příspěvku. Ministr Drábek před časem navrhl stanovit jednotnou celkovou výši rodičovského příspěvku pro všechny tři typy rodičovské. V návrhu zákona, který ministerstvo předložilo vládě, tato suma činí 216 tisíc korun.

Ústavní stížnost může společně podat 41 poslanců nebo 17 senátorů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…