Vesecká stále nechápe. Neodstoupí a před svým odvoláním varuje

14.09.2010 8:56

Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká si patrně vůbec neuvědomuje, že její dny ve funkci jsou sečteny. Naopak trousí varování, co by se stalo, pokud ji vláda odvolá, píše v komentáři MF Dnes Jana Blažková.

Vesecká stále nechápe. Neodstoupí a před svým odvoláním varuje

Po podepsání česko-rakouské dohody o policejní spolupráci při vyšetřování kauzy kolem nákupu armádních obrněnců Pandur se nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká vyjádřila, že bez její osoby se korupci při nákupu pandurů nemusí podařit vyšetřit. „Je věcí každého nejvyššího zástupce, aby se rozhodl, jakým způsobem by takováto dohoda měla existovat dál," uvedla.

„Jak tomuto vzkazu rozumět?" ptá se Jana Blažková v komentáři pro MF Dnes. „Například tak, že pokud ji vláda Petra Nečase odvolá, pravým důvodem nebude skutečnost, že se o ní hovoří jako o součásti justiční mafie, ale snaha zabránit vyšetřování korupce při nákupu pandurů. Neuvěřitelné, chce se říci," diví se autorka komentáře.

Soudci verdiktem prokázali, že nejvyšší státní zástupkyni nevěří

Čtyři dny předtím vypovídala Vesecká před kárným senátem Nejvyššího soudu. Tedy o svých schůzkách s exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou, brněnským krajským státním zástupcem Petrem Coufalem a olomouckou krajskou žalobkyní Zlatuší Andělovou.

Vesecká kryla při výslechu záda Kučerovi, ale tomu to nebylo nic platné, pětičlenný senát ho připravil o talár. „To je vážná věc. Daleko horší však je, že verdikt kárného senátu také znamená, že soudci nevěří nejvýše postavené žalobkyni této země. A že si myslí, že jim před soudem neváhala lhát," připomíná Blažková.

Místo rezignace se Vesecká tváří, jako by se nic nestalo

Pozastavuje se nad tím, že Vesecká po zdrcujícím verdiktu nezareagovala rezignací, po níž by se rychle začala starat o očištění svého jména. „Vesecká však dělá, jako by se nic nestalo. Ve své funkci setrvává dál a trousí varování, co všechno se prý stane a nestane, když ji vláda odvolá," podotýká komentátorka.

Tu by prý v souvislosti s nejvyšší státní zástupkyní už nepřekvapilo vůbec nic. „Počítám, že tak koncem týdne vystoupí Vesecká s dalším prohlášením. V něm oznámí, že se jí moc líbí nápad základních škol zavést nový předmět - etiku. A hned se jim nabídne s přednáškami jako ta nejpovolanější lektorka," končí Blažková ironicky komentář.

K věci:

„Justiční mafiánka" Vesecká se smála u Klausové. I s Klasnovou

Vesecká v rozhlase: Nemůžu vyloučit svůj vstup do politiky 

Vesecká varuje: Beze mě nemusíte kauzu pandurů vyřešit

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…