Rath doporučil zvednout firmám daně. Ekonomové oněměli

18.09.2010 14:05

Lékař a bývalý ministr zdravotnictví David Rath zafušoval ve svém blogu do ekonomiky, ale u expertů se svým nápadem na zavedení progresívního zdanění firem neuspěl.

Rath doporučil zvednout firmám daně. Ekonomové oněměli

Příjmům státu by pomohlo, kdyby místo jednotné sazby daně 19 procent pro všechny firmy zavedl progresívní zdanění, aby gigantické společnosti odváděly do státního rozpočtu více. S tímto návrhem přišel středočeský hejtman a bývalý ministr zdravotnictví David Rath ve svém blogu, kde také doporučoval odstupňovat daňové sazby třeba podle velikosti obratu firem.

Oslovení ekonomové se k návrhu středočeského hejtmana Ratha příliš vyjadřovat nechtěli. Mezi nejčastější argumenty proti tomuto návrhu patřilo to, že by došlo k dalšímu odlivu firem z Česka a také to, že progresivní zdanění pro firmy prakticky nikde ve světě neexistuje. Zaznělo také, že by se politik ČSSD měl seznámit s efektem Lafferovy křivky.

Vyšší sazba daně vede od určitého bodu ke snížení objemu vybraných daní

Lafferova křivka, pojmenovaná po americkém ekonomovi Arthuru Lafferovi, zobrazuje závislost celkové sumy vybraných daní na míře zdanění. Ta ukazuje, že v obou extrémech je daňový výnos nulový - při 0% zdanění je efekt zřejmý, u 100% sazby by plátci daně zase raději nic nevydělávali, případně by se povinnosti platit daně nějakým způsobem vyhnuli.

Mezi těmito dvěma body existuje taková míra zdanění, která přináší maximální výnosy. Zvyšování daňové sazby nad tuto hranici se již projeví negativně. V české ekonomice se její efekt projevil třeba při srovnání let 1999 a 2006. V prvním uvedeném roce činila daňová sazba 35% a podíl vybraných daní na hrubém domácím produktu činil 2,47%. Od té doby se sazba postupně snižovala, přesto v roce 2006 činil podíl inkasa této daně na HDP 2,96%.

Jde o výkřik do tmy. Navíc obrat jako kritérium neobstojí    

„Je to určitě legitimní námět k diskusi, ale takhle podané to působí jako výkřik do tmy. Takto vágně a bezkoncepčně formulované se to příliš komentovat nedá," říká pro ParlamentníListy.cz Pavel Kohout, ředitel pro strategii společnosti Partners, jenž v minulosti působil působil jako člen sboru poradců ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a od roku 2004 do roku 2006 byl členem konzultačního týmu Vlastimila Tlustého (ODS).

Už vůbec by se mu nelíbil nápad odstupňovat sazby daně podle velikosti obratu. „Různá odvětví mají odlišné poměry obratu k zisku. Třeba pro obchodní firmy jsou charakteristické obrovské obraty, ale vzhledem k tomu malé zisky. Naopak právnické kanceláře mají malé obraty, ale obrovské zisky," poukazuje Kohout na specifičnost podle odvětví, takže obrat jako kritérium pro výši daňové sazby by rozhodně nebyl správnou volbou.

K věci:

Rath jako Paroubek. Zvýšil by daně největším firmám 

Rath: Kde vzít peníze a nekrást? 

Rath sepsal vizi Česka. Text, z nehož skutečně mrazí

Kalousek a Drábek zešíleli, rozpálil se doktor Rath 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…