Strany se trefují do "vyvrženců", nahrávají tím radikálům

19.09.2010 9:21

Politické strany se v poslední době ve snaze „získat body" před podzimními volbami začaly trefovat ve svých kampaních do lidí na okraji společnosti, zejména do sociálně vyloučených, bezdomovců a narkomanů. Všímá si toho server Novinky.cz. Politologové však před „laciným populismem" varují.

Strany se trefují do "vyvrženců", nahrávají tím radikálům

„Téma je to ‚vděčné‘, protože působí na všechny voliče," uvedl pro Novinky.cz politolog Jan Kubáček. Na tom se shodne i s dalším politologem Tomášem Lebedou. „Samozřejmě, že tam hraje roli i to, že těchto lidí je poměrně velmi málo, nevolí a nemohou se nijak aktivně bránit." Podle Lebedy strany pracují s průzkumy, které jim zřejmě ukázaly, že problémy s lidmi na okraji společnosti jsou pro lidi ty nejpalčivější.

Pozor na radikály

Ovšem Lebeda před podobně cílenou kampaní varuje. „Ta kampaň je ale pak hodně problematická, protože když používá zkratkovitá hesla ‚narkoman - problém, bezdomovec - problém‘, tak to pak paušalizuje. Přitom třeba bezdomovec sice zapáchá, ale je spíše tím, kdo potřebuje pomoc," poznamenal.

Kubáček vedle toho varuje před uchopením tématu radikály. „Ve chvíli, kdy se tématem zaštiťují strany napříč spektrem, většinou dochází k tomu, že se téma vyprázdní. Společnost má pocit, že s tím nikdo nic nedělá, a pak je oslovena radikálem," myslí si politolog.

Mostecká ČSSD trvá na svém

Server v této souvislosti například uvádí slogan buňky ČSSD na Praze 5: „Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami". Pražská organizace později na doporučení centrálního vedení ČSSD reklamu s kontroverzním sloganem stáhla.

Nemenší rozpaky vzbudil i billboard ČSSD v Mostě, z něhož místní lídr Karel Novotný hlásá: „Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!" Výkonný místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka sice požadoval stažení reklamy s tím, že ČSSD se od populismu distancuje, místní organizace se ale úřadujícímu předsedovi vzepřela a slogan „žije" dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…