Klausova nová kniha: Kritizuje Evropu, vyzdvihuje Starbucks

20.09.2010 16:58

Prezident si ve své nové knize vzal na paškál Evropskou unii i globální oteplování. Kladně se vyjádřil ale například o jednom kavárenském řetězci.

Klausova nová kniha: Kritizuje Evropu, vyzdvihuje Starbucks

Prezident Václav Klaus neslaví úspěchy jen na poli řízení státu, ale i v literární oblasti. Již v úterý totiž v restauraci Grand Café Praha na Staroměstském náměstí pokřtí další ze svých knih s názvem Zápisky z cest.

Kniha z frustrace

Server iDNES.cz získal již v předstihu některé z jejích úryvků. "Kniha vznikla z frustrace, že o cestách prezidenta skoro nikdo nic podstatného nenapíše. A když napíše, mám často pocit, že jsme byli na jiných cestách," píše podle serveru Václav Klaus v úvodu nového literárního díla.

"Když se na své texty tohoto typu dívám nyní, zdá se mi jich být strašně málo, i když cest a zážitků (a poučení se z nich) bylo hodně. Počet mých služebních čili nesoukromých cest do ciziny ročně po celých dvacet let kolísal mezi čísly 20 a 30," uvádí prý dále ve svých Zápiscích z cest. Ty v nákladu pěti tisíc kusů vydává nakladatelství Fragment.

16 let na papíře

Kniha shrnuje prezidentovy cestovatelské zážitky z pracovních cest z let 1993 až 2009, většina textů vychází tiskem poprvé (část již publikovala některá česká média).

Podle serveru lze za nejzábavnější pasáž knihy označit tu s názvem "Obamovy země". Týká se Spojených států a Klaus v ní špičku například na téma možné daně z obezity či kurzů o právech zvířat, které nabízí už více než sedmdesát amerických právnických fakult (před deseti lety to bylo jen dvanáct škol).

Starbucks to napravil

A hlava státu textem víceméně dělá reklamu i jednomu vyhlášenému kavárenskému řetězci. Podle svých slov trpěla pokaždé, když musel pít americkou kávu - ale pouze do doby, než objevil Starbucks.

Hůře než USA na tom ale v Klausových zápisnících Evropská unie a globální oteplování. Jedinou zelenou plochou například ve vyprahlé Arizoně jsou podle něho golfová hřiště.

Klaus v sobě ale podle serveru nezapře ekonoma a pedagoga posedlého statistikami, rozpočty a cizími slovy. V knize se prý zmiňuje o duální ekonomice, ale také o tom, že v Japonsku dominuje v mezilidské komunikaci "vertikalita vztahů", tedy vztah podřízenosti a nadřízenosti. Na rozdíl od Česka, kde prý převládají vztahy "horizontální".

Prezident již v minulosti napsal několik knih, rozporuplné názory vzbudila například Modrá, nikoliv zelená planeta.

Více čtěte:

Globalisté prý přitvrdili, Klaus vydá novou knihu o oteplování

Foto: hrad.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…