Nebrblejte a dělejte, vyčinil demonstrantům muž. Jak dopadl?

21.09.2010 17:31

UVNITŘ VIDEO Na Letenské pláni se kolem 11. hodiny začali srocovat členové demonstrujících odborových svazů. Doprava do Letenského tunelu byla zablokována a křižovatka Milady Horákové a Korunovační začala připomínat parkoviště.

Nebrblejte a dělejte, vyčinil demonstrantům muž. Jak dopadl?

Odboráři se trumfovali s rekvizitami a transparenty. Rakví, Kalousků a Johnů zde bylo nepočítaně. ,,Ivane promiň," stálo na transparentu neznámého policisty.

,,Neštve mě ani tak John, to je jen figurka se svázanýma rukama, ale spíš Kalousek a ty jeho škrty," vysvětluje policista kolegovi.

Uvolnit stavidla, uvolnit stavidla!!

Demonstranti opouští stánek s občerstvením a začínají se řadit do špalíru podle profesí, v nichž čekají na povel. ,,Uvolnit stavidla, uvolnit stavidla," ozývá se skupinka nedočkavců na rohu budovy ministerstva vnitra a ulice Milady Horákové. Konečně je vydán pokyn k pochodu. Dav míří před hlavní vchod ministerstva, kde odboroví předáci kladou pohřební věnec. Následuje několik vtipných rakví s černou stuhou Policie ČR.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Skupinka demonstrantů nevydrží napětí a pronikne do budovy ministerstva. Pomocí klaksonů a houkaček dává najevo své pocity. ,,Radku ven, Radku ven. Vylez Johne. Demisi, demisi" a další hesla doprovázejí průnik skupinky nejradikálnějších vetřelců.

Situace se během několika minut uklidní a had pomocí sirén, píšťalek, houkaček obtáčí budovu vnitra. Poté míří k metronomu, někdejšímu Stalinovu pomníku. Přidávají se i civilní zaměstnanci MVČR.

Nás ale je

,,Vadí mi arogance celé vlády a především finanční škrty, mám děti a hypotéku," uvedl pro ParlamentníListy.cz hasič z Moravskoslezského kraje. ,,štve mě přístup k pracujícím lidem, doplňuje člen Vězeňské služby. ,,Jestli mi sáhnou na peníze tak odejdu do Anglie, beztak tam za to mám třikrát víc," vyjádřila se zdravotní sestřička v bílém plášti.

Dav se za nezvykle horkého a slunného počasí přesouvá pomalu přes Letenské sady, kolem Metronomu na nábřeží Edvarda Beneše. ,,Nás ale je, to jsem nečekal," komentuje počet muž s vestou NOSP dívající se ze schodů.

Defenestrace

Pochodující dav postupně zaplnil celé nábřeží. Policisté hlídající Úřad vlády byli všichni vyzdobeni žlutou stuhou značící soudržnost a loajálnost k demonstrantům. Replika malé rakve opět zaplnila schody před úřadem. Jeden demonstrant se pokusil prolomit zátarasy oddělující pozemek úřadu od silnice, ale bylo mu v tom bleskurychle zabráněno členem ochranky. ,, Pojďte, defenestrujeme Kalouska," zvolal policista, a dav jeho nápad přivítal se smíchem.

Jakákoli konverzace byla neuskutečnitelná, jelikož každý pískal, řehtal,skandoval nebo troubil. Zaměstnanci úřadu s napětím vyhlíželi z oken, ale nikdo kompetentní z vlády ven nevyšel.

Demontáž policie

Dav pokračoval přes Klárov na most a zastavil se na náměstí Jana Palacha, kde před budovou Rudolfina organizátoři postavili pódium. Druhá část hada se blížila od právnické fakulty a zastavila se před filosofickou. Náměstí se zaplnilo. U mikrofonu se střídali předáci odborových organizací a každý zopakoval od plic, k čemu vládní reformy povedou. ,, Je to demontáž policie a ohrožení bezpečnosti občanů ČR. Souhlasím se všemi jejich stanovisky," uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra. Demonstranti provázeli proslovy hlasitým skandováním a přitakávali aktuálnímu rétorovi.

Provokatér

Celá akce se nesla v klidném duchu až na jeden incident ústící ve strkanici a facky. Tento muž (viz foto) si zřejmě nevážil své zachovalé vizáže a vyvěsil nad hlavu ceduli s nápisem, který se demonstrantům nemohl líbit. 

 

Netrvalo dlouho a přitáhl pozornost opodál stojících policistů a jeho hrdinství rychle zmizelo. Došlo k vzájemné potyčce, při které se muž málem zřítil ze schodiště Rudolfina. Transparent byl rozdupán, zahozen pod policejní vůz a muž se po vyjádření na kameru televize odebral pryč.


Incident v průběhu demonstrace

Celé publikum se začalo pozvolna rozcházet. "Považuji celou demonstraci za úspěšnou. Ať vláda vidí, že jen nečině nepřihlížíme," komentoval pro redakci šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Čtěte také:
Píšťalky a slivovice. Policisté přijeli demonstrovat a řídili dopravu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…