Nebrblejte a dělejte, vyčinil demonstrantům muž. Jak dopadl?

21.09.2010 17:31

UVNITŘ VIDEO Na Letenské pláni se kolem 11. hodiny začali srocovat členové demonstrujících odborových svazů. Doprava do Letenského tunelu byla zablokována a křižovatka Milady Horákové a Korunovační začala připomínat parkoviště.

Nebrblejte a dělejte, vyčinil demonstrantům muž. Jak dopadl?

Odboráři se trumfovali s rekvizitami a transparenty. Rakví, Kalousků a Johnů zde bylo nepočítaně. ,,Ivane promiň," stálo na transparentu neznámého policisty.

,,Neštve mě ani tak John, to je jen figurka se svázanýma rukama, ale spíš Kalousek a ty jeho škrty," vysvětluje policista kolegovi.

Uvolnit stavidla, uvolnit stavidla!!

Demonstranti opouští stánek s občerstvením a začínají se řadit do špalíru podle profesí, v nichž čekají na povel. ,,Uvolnit stavidla, uvolnit stavidla," ozývá se skupinka nedočkavců na rohu budovy ministerstva vnitra a ulice Milady Horákové. Konečně je vydán pokyn k pochodu. Dav míří před hlavní vchod ministerstva, kde odboroví předáci kladou pohřební věnec. Následuje několik vtipných rakví s černou stuhou Policie ČR.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Skupinka demonstrantů nevydrží napětí a pronikne do budovy ministerstva. Pomocí klaksonů a houkaček dává najevo své pocity. ,,Radku ven, Radku ven. Vylez Johne. Demisi, demisi" a další hesla doprovázejí průnik skupinky nejradikálnějších vetřelců.

Situace se během několika minut uklidní a had pomocí sirén, píšťalek, houkaček obtáčí budovu vnitra. Poté míří k metronomu, někdejšímu Stalinovu pomníku. Přidávají se i civilní zaměstnanci MVČR.

Nás ale je

,,Vadí mi arogance celé vlády a především finanční škrty, mám děti a hypotéku," uvedl pro ParlamentníListy.cz hasič z Moravskoslezského kraje. ,,štve mě přístup k pracujícím lidem, doplňuje člen Vězeňské služby. ,,Jestli mi sáhnou na peníze tak odejdu do Anglie, beztak tam za to mám třikrát víc," vyjádřila se zdravotní sestřička v bílém plášti.

Dav se za nezvykle horkého a slunného počasí přesouvá pomalu přes Letenské sady, kolem Metronomu na nábřeží Edvarda Beneše. ,,Nás ale je, to jsem nečekal," komentuje počet muž s vestou NOSP dívající se ze schodů.

Defenestrace

Pochodující dav postupně zaplnil celé nábřeží. Policisté hlídající Úřad vlády byli všichni vyzdobeni žlutou stuhou značící soudržnost a loajálnost k demonstrantům. Replika malé rakve opět zaplnila schody před úřadem. Jeden demonstrant se pokusil prolomit zátarasy oddělující pozemek úřadu od silnice, ale bylo mu v tom bleskurychle zabráněno členem ochranky. ,, Pojďte, defenestrujeme Kalouska," zvolal policista, a dav jeho nápad přivítal se smíchem.

Jakákoli konverzace byla neuskutečnitelná, jelikož každý pískal, řehtal,skandoval nebo troubil. Zaměstnanci úřadu s napětím vyhlíželi z oken, ale nikdo kompetentní z vlády ven nevyšel.

Demontáž policie

Dav pokračoval přes Klárov na most a zastavil se na náměstí Jana Palacha, kde před budovou Rudolfina organizátoři postavili pódium. Druhá část hada se blížila od právnické fakulty a zastavila se před filosofickou. Náměstí se zaplnilo. U mikrofonu se střídali předáci odborových organizací a každý zopakoval od plic, k čemu vládní reformy povedou. ,, Je to demontáž policie a ohrožení bezpečnosti občanů ČR. Souhlasím se všemi jejich stanovisky," uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra. Demonstranti provázeli proslovy hlasitým skandováním a přitakávali aktuálnímu rétorovi.

Provokatér

Celá akce se nesla v klidném duchu až na jeden incident ústící ve strkanici a facky. Tento muž (viz foto) si zřejmě nevážil své zachovalé vizáže a vyvěsil nad hlavu ceduli s nápisem, který se demonstrantům nemohl líbit. 

 

Netrvalo dlouho a přitáhl pozornost opodál stojících policistů a jeho hrdinství rychle zmizelo. Došlo k vzájemné potyčce, při které se muž málem zřítil ze schodiště Rudolfina. Transparent byl rozdupán, zahozen pod policejní vůz a muž se po vyjádření na kameru televize odebral pryč.


Incident v průběhu demonstrace

Celé publikum se začalo pozvolna rozcházet. "Považuji celou demonstraci za úspěšnou. Ať vláda vidí, že jen nečině nepřihlížíme," komentoval pro redakci šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Čtěte také:
Píšťalky a slivovice. Policisté přijeli demonstrovat a řídili dopravu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…