Je to program Dělnické strany? Ne, ČSSD v Praze 5

22.09.2010 21:44

Za takový volební program by se nemusela stydět ani Dělnická strana, říká o plánech sociálních demokratů v Praze 5 pracovník občanského sdružení Romea.

Je to program Dělnické strany? Ne, ČSSD v Praze 5

Zatímco problematické billboardy z ulic Prahy 5 ČSSD stáhla, její volební program zde se nemění. Program plánující speciální policejní oddíl a obecní hlídače na stěhování narkomanů a bezdomovců z centra či policejní prohlídky u nepřizpůsobivých nájemníků.

Program, o kterém František Kostlán z občanského sdružení Romea řekl serveru ParlamentníListy.cz, že „za něj by se nemusela stydět ani ultrapravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti".

„Po dohodě s ústředím jsme vyměnili pouze heslo a na našem programu se nic nemění," potvrdil redakci volební lídr ČSSD na Praze 5 Michal Šesták. A jak zjistily ParlamentníListy.cz, měnit se zřejmě už ani nebude.

Šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský sice nechal stáhnout Šestákovy provokující plakáty, na nichž se psalo „pryč s narkomany, pryč s bezdomovci". Ale skutečnost, že hesla chce místní ČSSD po volbách realizovat, ho nechává v klidu.

„Volební program ČSSD Praha 5 se věnuje klíčovým problémům této městské části tak, jak je vnímají kolegové z Prahy 5 a jejich voliči. Program je plně v jejich kompetenci a odpovědnosti," napsal Hulinský serveru ParlamentníListy.cz.

Předseda obvodní výkonné rady ČSSD v Praze 5, poslanec Jiří Paroubek, redakci na otázku, jak se mu program jeho mateřské obvodní organizace líbí, neodpověděl.

Kampaň k nezaplacení

Proti provokativní předvolební agitaci ovšem už dříve vystoupil celopražský lídr ČSSD v komunálních volbách Jiří Dienstbier mladší. „Nechápu, jak si taková hesla může nějaký sociální demokrat vůbec dát na plakáty. Sociální demokracie přeci vždycky podporovala začleňování vyloučených skupin," řekl redakci.

Podle informací serveru ParlamentníListy.cz si dokonce Dienstbier se Šestákem kvůli předvolební kampani vjeli do vlasů na schůzi pražské organizace. Šesták měl údajně prohlásit, že takovou reklamu, jakou mu udělala pražská ČSSD zákazem plakátů, by si nemohl dovolit ani za jeden a půl milionu korun.

„Mrzí mě, že někteří kolegové komentují uzavřené jednání stranických orgánů. Já jsem tam měl možná trošku vyhrocenější dialog s Jiřím Dienstbierem. Bylo to samozřejmě v neformálním duchu, kde je uvolněná atmosféra a své stanovisko jsem formuloval zhruba slovy, že jestliže on (Dienstbier) se snažil poškodit naši kampaň, tak se domnívám, že nám tím spíše pomohl," řekl k tomu Šesták.

Je to populismus, změna hesel nepomůže

A právě to kritizuje Kostlán z organizace Romea, který se problémovými plakáty ČSSD zabývá: „Když se jednou vzbudil mediální zájem o nějakou populistickou kampaň, tak všichni vědí, o co v ní jde. To už přelepením hesel nejde změnit. A kritika, i vnitrostranická, vlastně paradoxně autorům takových reklam pomáhá, aby byli vidět."

„Vidíte, že předvolební populismus, který bohužel může na některé voliče působit, nemusí být namířen pouze proti Romům, jako je tomu v Mostě," připomněl údajně rasistické billboardy kandidáta ČSSD na mosteckého primátora Karla Novotného. „Tady jsou Romové, na Praze pět zase narkomani a bezdomovci," dodal.

Šesták si ovšem za svým programem skálopevně stojí. „Snažíme se řešit problémy, které obyvatele naší městské části tíží a nejsou to jenom represivní opatření," vysvětlil kandidát ČSSD na starostu Prahy 5.

Kontroly problematických nájemníků

Ve volebním programu proto zůstanou mimo jiné i tyto pasáže: „Zavedeme důkladné kontroly problematických nájemníků bytů... Odstěhujeme centra pro narkomany mimo obydlené lokality Prahy 5. Prosadíme vyčlenění speciálního oddílu v rámci městské policie, který bude svou prací a přítomností v těchto lokalitách důsledně bránit nežádoucímu shromažďování těchto jedinců."

Jak konkrétně si navrhované novinky představuje ČSSD v praxi, vysvětlil Šesták v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, který vyjde na našich stránkách ve čtvrtek.

Více k tématu:

Z Programu ČSSD Prahy 5:

Za bezpečí a čistotu veřejných prostranství

  • Nechceme narkomany a bezdomovce na veřejných prostranstvích Prahy 5. Prosadíme proto vyčlenění speciálního oddílu v rámci městské policie, který bude svou prací a přítomností v těchto lokalitách důsledně bránit nežádoucímu shromažďování těchto jedinců. Tento oddíl bude MČ Praha 5 v rámci rozpočtu dlouhodobě podporovat.
  • Zřídíme specializovanou službu obecních hlídačů parků a náměstí pro ochranu veřejnosti před narkomany, bezdomovci a dalšími závadovými osobami v úzké spolupráci s městskou policií
  • Bezdomovce zapojíme do systému veřejných prací při úklidu ulic Prahy 5
  • Odstěhujeme centra pro narkomany mimo obydlené lokality Prahy 5
  • Snížíme počet hracích automatů v objektech MČ minimálně o 50 % do roku 2014 a nebudeme povolovat žádné nové herny
  • Prosadíme důsledné postihy sprejerství a přistižené sprejery zapojíme do systému veřejně prospěšných prací
  • Jako prevenci proti vykrádání aut a vandalismu vybudujeme vlastní kamerový systém MČ Praha 5 pro sledování parkovišť napojený na městskou policii
  • Zřídíme tzv. Bezpečnou linku Prahy 5 - tísňová volání a bezpečnostní tlačítka pro seniory
  • Zpřísníme postihy proti nepřizpůsobivým občanům
  • Nepřizpůsobivým občanům, kteří zneužívají dávky hmotné nouze, budeme dávky vyplácet formou poukázek na základní potraviny, hygienické potřeby a oděvy
  • Zavedeme důkladné kontroly problematických nájemníků bytů, do kterých zapojíme městské strážníky a terénní sociální pracovníky

Foto: cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…