Sobotka (ČSSD): Povodňová daň je podvod

24.09.2010 9:15

Její výnos není zákonem nijak účelově vázán. Vláda může peníze použít na cokoliv.

Sobotka (ČSSD): Povodňová daň je podvod

Miroslav Kalousek je nepochybně schopný manipulátor veřejného mínění. Když zjistil, že mu při přípravě státního rozpočtu na rok 2011 zoufale chybí na příjmové straně 4 miliardy korun, neváhal využít cizího neštěstí a přišel s myšlenkou tzv. povodňové daně. Prý to budou peníze, účelově určené na odstraňování povodňových škod.

Zavedu „povodňovou daň" se lidem sděluje jistě lépe, než „zvýším vám daň z příjmu". Zejména, pokud jste před volbami (zcela nerealisticky) slibovali, že budete státní rozpočet stabilizovat bez zvyšování daní. Přesně tak to totiž dělala TOP 09 a její hlavní ekonomický guru Miroslav Kalousek. Na každém rohu přísahal - žádné zvyšování daní!. A kritizoval ČSSD, která před volbami poctivě zveřejnila svá opatření jak na výdajové, tak příjmové straně státního rozpočtu.

Povodňová daň je ale čistý podvod. Její výnos není zákonem nijak účelově vázán. Vláda může peníze použít na cokoliv. V návrhu novely dochází ke snížení základní slevy na poplatníka z 24 840 Kč na 23 640 Kč, tj. o 100 Kč za měsíc, o 1200 Kč ročně. Podle odhadu uvedeného v důvodové zprávě znamená tato „daň z hlavy" zvýšení příjmů veřejných rozpočtů o 4,6 mld. Kč v roce 2011 a 5,1 mld. Kč v roce 2012. Zaplatí to zaměstnanci a živnostníci.

Bylo by dobře, přestat tomuto opatření říkat „ povodňová daň". Není proto jediný zákonný důvod. Začněme mluvit o vládním zvýšení daně z příjmu. A zeptejme se Miroslava Kalouska, zda se nechystá omluvit voličům za porušení klíčového předvolebního závazku TOP 09.

Zdroj: blog.aktualne.cz/blogy/bohuslav-sobotka

Související:

Vytopená žena: Stovku na povodně dá snad každý rád

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii