TOP 09? Zmatená. Nemá program, jen škrtá, kritizuje Bělohradský

27.09.2010 22:15

Zastánce liberálního středu. Václav Bělohradský, významný český filozof a sociolog, byl hostem pondělního pořadu Hyde Park, kde reagoval na aktuální problémy české polické scény.

TOP 09? Zmatená. Nemá program, jen škrtá, kritizuje Bělohradský

„Zásadový chameleon", jak poprvé nazval Václava Bělohradského Jan Gogola, zejména poukázal na moderní trend v současné české společnosti - hledání jakési „definovatelné, univerzální pravdy". Podle něj však pravda v této podobě neexistuje.

Ježíš versus Pilát

Člověk si má naopak uvědomovat pluralitu názorovou, takže žádný z aktérů, zastávající opačná stanoviska, by neměl být z veřejného života eliminován. Vždyť kdybychom přijali ideu pravdy ve společnosti, tak by pak nastala situace, že by vládnul jeden. To však nejde.

Každé století má své postavy, které se vzájemně konfrontují a zastávají opačné názory. Nejdůležitější je podle Bělohradského kontext. Například v 80. letech měl jistě pravdu kapitalismus určitého typu, ale mezitím došlo ke změnám. Pravda z něj vyprchala.

Klaus je proti řešení centralismem

Ožehavou kapitolou současné politiky je i jednání prezidenta Václava Klause. Co si o tématech, které určitým způsobem prezentuje myslí Bělohradský? „Vývoj Václava Klause je zajímavý. On je to, co bychom nazvali konzervativní člověk, bojuje proti ideji, že lidskou společnost lze řídit z jistého centra. Je to podle mě boj legitimní."

Dále dodává, že je důležité v tomto případě naslouchat mu s pozorností, nepřistoupit na bagatelizování jeho postojů, které mnohdy zprostředkovávají média. Například jeho postoj k Evropské unii. „Jeho kritika EU je důležitá, ale způsob jeho kritiky vyvolává odpor. Problém je tedy spíš ve stylu, než v obsahu." Bělohradský zdůrazňuje také to, že Klausův problém tkví v otevírání důležitých témat, ale takovými způsoby, které vyvolávají doktrinální reakce.

Je to krize levice i pravice, je to krize demokracie

Současnou politiku hodnotí ostrými slovy. „Postoj k sociální demokracii je marketingovou záležitostí, kterou prezentuje TOP 09." Ta podle něj nemá žádný program, je zmatená, jediné, co dělá -  škrtá. Trend současnosti je identifikovat koncept sociální demokracie s bolševismem. Ale je třeba si uvědomit, že ideje sociální demokracie právě vybudovali moderní evropskou společnost, že i díky ní byla uzákoněna mnohá občanská práva. Například i osmihodinová pracovní doba.

O to víc Bělohradského mrzí, že se celá tato strana nyní ocitla v roli figurky. Způsob, jakým byla potírána, považuje za agresivní. „Komický postoj - politici jsou špatní, podnikatelé dobří". Dále dodává, že pravice žádné řešení problémů nemá. Ani ve světě.

„Proti této vládě nelze být jen v opozici, ale také je nutné klást odpor jako demonstrace, manifestace. Nový zákoník práce je naprosto skandální -  preference podnikatelů proti pracujícím lidem."

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…