Praha se směje Kalouskovi. Vtip ČSSD zaplavil poštu

04.10.2010 5:53

Schránky volebního obvodu číslo pět, tedy Prahy 2, 3, 9, 19, Vinoře a Satalic zaplnily v posledních dnech informační materiály z dílny ČSSD. Oranžové Pražské listy mají 12 stran politických informací. Oproti jiným médiím tohoto typu se však v jedné věci výrazně liší.

Praha se směje Kalouskovi. Vtip ČSSD zaplavil poštu

"Celá Vinohradská je teď plná Pražských listů ČSSD a jako voliče pravice mě hluboce uráží vtipy, které se v tomto plátku objevily," napsal redakci obyvatel Prahy 3. Netrvalo ani deset minut a ParlamentníListy.cz objevily hned několik balíků s Pražskými listy před domy na Vinohradské ulici.

"To už tady leží od pátku," sdělila jedna z místních rodaček. "Toho dostáváme do schránek kupu, ani to nechci, tady máte, vezměte si ještě tohle," řekla a obratem podala konkurenční časopis, Pražský Metropolitan z dílny Občanských demokratů.


Aktuální vydání Pražských listů a Pražského Metropolitanu:


Oba tituly jsou podobné velikostí a rozsahem, i když ten modře zabarvený je na křídovém papíře a oproti listům ČSSD má 24 stran. Oblíbená křížovka, kontakt na autory a rozhovory s místními volenými zastupiteli ovšem nechybí ani v jednom. Rozdíl se však našel, a to na zadní straně Pražských listů ČSSD. Ty oproti zvyklostem vyrukovaly do boje s vtipy. Jeden je o Radku Johnovi, druhý o ministru financí Miroslavu Kalouskovi a třetí dokonce o prezidentu Václavu Klausovi.

Proč se opírají o prezidenta?

Pisatel e-mailu, který redakci na rubriku Smějeme se... upozornil, dodal: "Není vtipné utahovat si z prezidenta, obzvláště z člověka, který toho tolik dokázal. Proč se ČSSD nevěnuje svým problémům a jen haní ostatní?"

ParlamentníListy.cz se na totéž chtěly zeptat kandidáta na primátora hlavního města Prahy Jiřího Dienstbiera. Právě on je titulní tváří aktuálního vydání Pražských listů a právě jemu patří úvodní rozhovor s podtitulem "Do komunální politiky nepatří ideologie, ale slušnost."



"O vtipech nic nevím," řekl Dienstbier na přímý dotaz. "Ale že by si na ně někdo stěžoval, že by byly vulgární, anebo urážlivé, to určitě ne," dodal pražský lídr ČSSD.

"Humor, to je, dá se říci, takové specifikum, ono to tak trochu vychází z podstaty našeho národa, takového trošku švejkovského národa," vysvětlil historik Jan Němeček.

Politická periodika tohoto ražení se podle našich informací distribuují v nákladech kolem stovek tisíc. "Záleží na tématu a také na tom, kolik dnů zbývá do voleb," řekl mediální odborník Tomáš Böhm. "Je možné, že negativních titulů může být řádově víc," dodal.

Známé jsou i anti-noviny

Záporně postavených magazínů se však v Česku tolik neobjevuje. "Jde o velmi nákladnou záležitost," přiznal Böhm. "Tisk a distribuce zabírají obrovské sumy v rozpočtech."



Před volbami do Poslanecké sněmovny zaplavily schránky Pražanů především volební noviny Vlastní Voči. Ty měly za cíl poškodit předsedu Věcí veřejných Radka Johna. "Podávám žalobu na ochranu osobnosti. Neustálé lživé mediální útoky, které vedení ČSSD vydává za pravdu, už musí někdo zarazit," sdělil tehdy ParlamentnímListům.cz Radek John.

Před třemi týdny pro změnu hlavní město zaznamenalo médium Pražské Listy, které však s těmi od ČSSD nemají nic společného. Listy informovaly například o tom, že finančník Zdeněk Bakala chce pokořit Prahu prostřednictvím Zdeňka Tůmy, který kandiduje na primátora za TOP 09. Napadána byla také Markéta Reedová a Věci veřejné anebo Miroslav Kalousek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

14:38 Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

Policie obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku pět bývalých a současných zaměstn…