Zelené fitko za miliony. Pro zelené papaláše

10.10.2010 6:49

MF Dnes odhalila utajovanou tělocvičnu, kterou nechali postavit funkcionáři ministerstva obrany údajně pro své úředníky. "Fitko" za téměř dva miliony korun mělo jen drobnou chybu. Úředníci se o tělocvičně dozvěděli až ve chvíli, co se o ni začali zajímat reportéři.

Zelené fitko za miliony. Pro zelené papaláše

Tělocvičnu se podařilo odhalit až při pátrání po pochybných investicích. Nákladně vybudovanou a zařízenou posilovnu v podzemí budovy ministerstva využívalo jen jeho několik vedoucích funkcionářů.

Najednou to jde

Ještě nedávno by ministerstvo obrany žádost o prohlídku sklepů bez diskuse smetlo ze stolu. Nyní však novináře doprovázel mluvčí minista Alexandra Vondry Jiří Grund. V jejím suterénu má být podle informací MF DNES fitness centrum, které je přístupné jen několika málo vyvoleným pracovníkům ministerstva.

Jedním z „vyvolených" je šéf odboru vnitřní správy a zástupce ředitele kanceláře ministra obrany Miroslav Štábl. Ten také po chvíli čekání přináší klíče a ukazuje novinářům zrekonstruovaný sklep, v němž prý dříve pobíhaly jen myši.

Pracovníci musí být ve formě

Rekonstrukci za 1,7 milionu korun (alespoň podle tvrzení tiskového odboru) považuje za dobrou službu pracovníkům odboru financování a účetnictví, kteří v budově sídlí a mohou si v tělocvičně zasportovat.

„Vojáci z povolání jsou navíc každoročně testováni z tělesné kondice. Hlavně pro ně jsme tělocvičnu postavili," vysvětluje Štábl.

Podle novinářů je potíž zřejmě v tom, že do ní má přístup jen málokdo. Přesněji - nevědí o ní ani dlouholetí pracovníci ministerstva obrany. Štábl to rezolutně popírá: „Není to pro dvacet či třicet lidí, ale jen pro menší skupinku - pro tu je tělocvična šitá na míru a kdykoliv přístupná."

Jiný názor mají někteří lidé z kabinetu ministra. „Jde o soukromou gubernii skupiny lidí a náklady na rekonstrukci sklepa a zařízení fitness centra jsou mnohem vyšší, než vám sdělili," říká jeden z nich, který si kvůli obavě z postihu přeje zůstat v anonymitě.

Desítky rekonstrukcí za desítky milionů

MF Dnes oslovila i další pracovníky ministerstva a pro všechny byla existence tajemné tělocvičny velkým překvapením. Dokonce i pro zástupce mluvčího Grunda Jana Pejška. 

A to má Pejšek sály fitness (jeden slouží jako zrcadlový), vykachlíkovaná sportoviště s masážními sprchami a nejrůznějšími typy trenažérů, téměř pod okny své kanceláře.

Dobře vybavenou podzemní tělocvičnu „pouze pro vyvolené" považují ekonomové za ukázkový příklad toho, jak se v desítkách stavebních projektů ministerstva obrany utápěly po léta desítky a často i stovky milionů. Zpravidla bez soutěže.

Související:
Vondra: Obrana byla dojnou krávou pro zájmové skupiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…