Senátor ODS má problém. Čím blíž Praze, tím méně má hlasů

17.10.2010 20:16

ParlamentníListy.cz se ptaly kandidátů ODS do Senátu, kteří postoupili do druhého kola, jak jsou spokojeni s výsledkem prvního kola, jak vidí své šance a jak se budou snažit oslovit voliče v druhém kole voleb.

Senátor ODS má problém. Čím blíž Praze, tím méně má hlasů

Všichni oslovení kandidáti na úvod poděkovali svým voličům a rovněž všichni redakci zmínili, že do druhého kola nějaké zvláštní změny v kampani či nová témata nepřipravují.

Vyrovnané šance

Místopředseda senátu Jiří Liška, který kandiduje v obvodu Jičín, řekl, že je rád, že postoupil do druhého kola, neboť konkurence byla podle něho velká. Výsledek podle něho do značné míry kopíroval výsledek sněmovních voleb.

Své šance hodnotí jako vyrovnané a doufá v to, že se mu podaří získat hlasy voličů koaličních stran. „V kampani již nic nového nabízet nebudu. Jsem konzistentní politik a voliči vědí, co ode mě mohou čekat," řekl ParlamentnímListům.cz Liška. Liška obdržel 27,21 procenta hlasů a jeho sok z ČSSD Josef Táborský 24,97 procenta.

Doplatil jsem na pražskou ODS, říká Oberfalzer

Senátor za obvod Beroun Jiří Oberfalzer, který proslul svým odporem k Lisabonské smlouvě přesouvající národní suverenitu na úroveň Bruselu, poděkoval prostřednictvím redakce voličům za to, že se s 33,43 procenta hlasů umístil na prvním místě. Uvedl, že jeho senátní obvod byl podle podpory kandidátů rozdělen na dvě části: na oblast Berounska, kde získal jasnou podporu, a na oblast části Prahy-západ, kde měl podporu menší.

„V oblastech blíže Praze jsem po mém soudu získal méně hlasů kvůli pošramocené pověsti pražské ODS. Ti voliči, kteří volili mou protikandidátku, tak podle mě tolik nevolili osobnost jako spíše stranu TOP 09, která je nyní populární," řekl Oberfalzer, který věří, že ve druhém kole na svou stranu získá další voliče, kteří mu zajistí vítězství.

Ve druhém kole se senátor chystá ještě jednou na voliče obrátit dopisem. Plánuje nechat standardně přelepit – inovovat své billboardy a zaplatit inzerci v tisku. S novým tématem se přijít nechystá. „Zůstanu u svého zásadního postoje, že nepodporuji plošné, bezmyšlenkové škrty a na druhou stranu, že jsem proti bezuzdnému plýtvání. Sociální pomoc má být zachována těm, kteří ji opravdu potřebují," řekl Oberfalzer. Proti Oberfalzerovi kandiduje Věra Kovářová z TOP 09, která dostala 31,23 procenta hlasů.

Jirsa má i podporu Klause

Senátor ODS Tomáš Jirsa kandidující v obvodě Český Krumlov redakci sdělil, že ho dosavadní výsledek naplňuje mírným optimismem. Kampaň povede i nadále s pozitivním obsahem, tedy s tím, co za šest let v Senátě dokázal.

Výsledek druhého kola si ale neodváže předpovídat, jelikož může hrát roli řada faktorů včetně počasí a voličské účasti. Senátor se rovněž pochlubil, že má podporu prezidenta Václava Klause. Jirsa získal 33,41 procenta hlasů a jeho protikandidát, bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, 23,78 procenta hlasů.

Osobní souboj s bývalým komunistou

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek postoupil do druhého kola v obvodu Brno-venkov s velkým odstupem proti svému kandidátovi z ČSSD Janu Žaloudíkovi, který získal 32,7 procenta hlasů proti 19,79 procentům Julínkovým. Podle Julínka voliči opět podobně jako v krajských volbách uvěřili strašení a lhaní ČSSD a tomu, že jim zajistí sociální péči a vysoké důchody.

Julínek vidí souboj o senátorské křeslo jako otevřenou bitvu, která bude mít i osobní rozměr. „Pana Žaloudíka znám ještě z dob minulých jako nomenklaturního komunistu. Takoví lidé, kteří se kompromitovali v KSČ, by podle mě již být v politice neměli. Bude to tedy i osobní souboj o charakter politiky, o to, zda se budeme vracet do stylu doby komunismu 20. století, nebo půjdeme do století jednadvacátého," řekl Julínek o bývalém členu komunistické strany Žaloudíkovi. Současný senátor rovněž bude varovat občany i před tím, že kdyby socialisté ovládli Senát, mohli by blokovat přijímání zákonů a fungování státu. 

Pravicová konkurence poražena

Kandidát ODS na Praze 11 Milan Pešák považuje svůj zisk 26,2 procenta hlasů za úspěch, protože tu měl velkou pravicovou konkurenci v podobě TOP 09 a Věcí veřejných. „Pevně věřím, že šanci uspět ve druhém kole mám a že získám podporu jako i v minulosti napříč politickým spektrem," řekl Pešák.

Ten prý bude nadále pokračovat v kontaktní kampani, kdy se snažil navštívit každou obec svého obvodu. I když se přiznal, že během kampaně trochu nastydnul. Proti němu kandiduje Ladislav Klárský z ČSSD, který získal 20,39 procenta hlasů.

Druhé kolo senátních voleb slibuje zajímavé souboje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…