Berňák má software proti daňovým únikům. Co všechno umí?

21.10.2010 7:17

Šéf České daňové správy Jan Knížek nechápe optimistické zprávy médií, které hovoří o novém, mimořádně schopném softwaru, který dokáže odhalovat majetkové vazby šedých eminencí české politiky. O žádnou revoluční změnu prý nejde, jeho úřad pouze dokoupil modernizaci programu, který již léta používá. Hlavní díl práce při odhalování daňových úniků prý stále leží na bedrech jeho úředníků.

Berňák má software proti daňovým únikům. Co všechno umí?

Hovoří se o mimořádně schopném softwaru používaném třeba tajnými službami a policií. Jak vlastně celý ten systém funguje?

Ano, to je pravda. Jen bych uvedl na pravou míru informaci médií, že je to něco převratného. My tu věc už pár let máme. A v zásadě se osvědčila. S pomocí programu propátráte dostupné databáze. Umí vyhledat typ informací, které vás zajímají. Dotaz přitom nemusí být úplně přesný. U subjektu nám zjistí majetkové poměry sběrem informací do té míry, že třeba udělá seznam aut, nemovitostí, v kolika firmách se subjekt účastní, jaké jsou další vazby, kdo jsou rodinní příslušníci. Když jdete dál, tak se to větví. Software v  podobě, jak ho máme dnes, to umí, laicky řečeno, do druhé až třetí úrovně, na průnik hlouběji nestačil.

A tak jste se rozhodli software modernizovat?

Na to, abychom šli dál, uměli nasát víc informací a prokreslit vazby včetně hypotetických, kupujeme nové moduly. Jedním z velkých problémů ČR jsou masivní podvody na DPH, přičemž vedou pohonné hmoty. Právě na ně je nová verze ideální. Sestaví „pavouka" firem, které spolu v řetězci obchodují nebo by mohly. Když na podvod přijdete ex post, bývá většinou pozdě. My si musíme říci, zda řetězec může pokračovat, kam, a k tomu nám software pomůže, protože vykreslí spolupráci minulou. Uděláte si obrázek, kam se to může hýbat. A dopředu u potenciálních obchodních partnerů v řetězci chodit na místní šetření, ptát se, zda obchod není „na spadnutí". Nebo ve spolupráci s Finančně-analytickým útvarem MFČR zjistit, zda u sledovaných nenastaly významné přesuny na účtech, znamenající, že se bude překupovat nějaká komodita. Opakuji, teď to umíme tak do třetí úrovně, software jen rozšíříme, aby uměl jít databázemi více do hloubky a informace dodal rychleji. Efektivněji situace zpracuje, lépe je prokreslí.

Jak moc retroaktivně by ten systém po modernizaci mohl fungovat? Daly by se pomocí softwaru zpětně dohledat například podvody s LTO v devadesátých letech?

Teoreticky ano, pokud existuje stopa po těch firmách. A nějaký otisk v databázi vždy je. Berní databáze, soudní jednání, registry motorových vozidel, to vše jsou stopy, které nový software umí zpracovat. To je ale k ničemu, obecná lhůta pro vybrání daně je deset let.

Přesto, lákalo by vás novým softwarem rozkrýt obchody s LTO?

Ano, ale software s těmi moduly začneme používat až od roku 2011. Takže můžeme jít jen do roku 2001, a to zdaleka ne ve všech případech. Předpokladem jsou otevřená řízení. Pokud jsme úkon nestihli udělat a společnost zmizela, tak je lhůta 36 měsíců. Z hlediska času je práce na LTO naprosto zbytečnou. Z hlediska právnických osob. Z pohledu osob fyzických se může berňák zeptat u nepřiměřeně vysokých příjmů, zda a kde byly zdaněny. Když zjistí, že nebyly, může teoreticky dodanit. S novým daňovým řádem, účinným od roku 2011 se může danit zpětně deset let, pokud prokážeme, že byl spáchán daňový trestný čin.

Ten vylepšený software umí dohledat osoby v různých firmách, ale pokud si založím akciovku na majitele...

Tak máme samozřejmě problém, to je bohužel stále účinná obrana.

Ředitel Knížek ukazuje pavouka. Na listu formátu A2 je směsice čar, vedoucí od jisté mediálně známé firmy. Knížek ani nemusí držet papír v dostatečné vzdálenosti, mezi stovkami ikonek se jmény právnických a fyzických osob, pospojovaných různobarevnými čarami se stejně nevyznám. V „pavoukovi" ale zjevně uvízlo cokoliv, co mělo se zmíněnou firmou jakoukoliv souvislost.

Ke kolika databázím máte jako Česká daňová správa přístup, kde všude může váš software vyhledávat?

Zjednodušeně řečeno, tenhle rešeršní systém není jen na databáze. Někdy je překvapující, co to ukáže, jen když projedete třeba tiskové zprávy pět let zpátky. Ale i tak, s přístupem ke všem možným veřejným i neveřejným databázím, to není všemocné. Představa prezentovaná nedávno v médiích, že teď bude na berňáku počítač, který dokáže zabránit veškerým daňovým únikům, je prostě blbost. Je to jen jeden z nástrojů, kterým dokážeme bránit daňovým únikům. Cena 8 milionů jsou peníze, které si stát může dovolit vynaložit. Jen úniky na pohonných hmotách se pohybují ročně okolo pěti až osmi miliard.

Máte i přístupy k bankovním účtům, které by software mohl využít?

My ne, to má Finančně analytický útvar MFČR. Oni mají obdobnou verzi softwaru, stejně jako Policie a Celní správa. Je fajn, když z něj získáte data, která jsou kompatibilní s výstupy těchto složek. Třeba když „honíme" DPH na pohonných hmotách. Ty jsou spojeny se spotřební daní, jejímž správcem je Celní správa, takže jsme s novou verzí softwaru plně kompatibilní.

Kolik lidí je třeba na obsluhu softwaru, co dokáže udělat takového „pavouka", kterého jste mi ukázal?

Máme tu pro obsluhu softwaru tři šikovné analytiky, kteří si s tím „hrají," dvojice počítačů s tím softwarem je ve střežené místnosti.

Potřebují ti lidé nějaké speciální prověrky? Hrají si s neveřejnými databázemi různého charakteru.

Nepotřebují, v momentě, kdy jsou pracovníci správce daně. Takový člověk nemusí být prověřen, on to zjišťuje v rámci daňového řízení, on to oprávnění ze zákona má. Když to přeženu, pokud bychom potřebovali přístup do specifické databáze, jsou lidé, kteří u nás mají oprávnění na utajované skutečnosti. Já sám jsem kupříkladu ověřen na tajné. Pokud by bylo potřeba, analytici mi na modelu ukážou co a jak, a data zadám já. Na výsledky se také ve finále podívám já, protože prověrku mám.

Mohl bych software obsluhovat třeba já? Myslím tím, že bych zadal kupříkladu jméno Franta Novák, nějaké jeho údaje, a ono by mi to vyhodilo kompletní přehled o jeho majetku, vazbách?

Ne, samozřejmě musíte dotaz specifikovat. Pokud hledáte něco konkrétního, dotaz může být i hodně komplikovaný. K tomu potřebujete určité analytické schopnosti, musíte dělat v daňové zprávě, vyznat se v tom, jak probíhá daňový podvod, pak je to pro vás užitečný nástroj. Na co se zaměřit, jak otázku směřovat, to je základ pro použití toho softwaru.

V médiích se váš software stal atraktivním díky informaci, že je schopný dohledat majetkové poměry a vazby lidí napojených na politiku, dá se použít i tímto způsobem?

Berňák může zjišťovat majetkové poměry kohokoliv, je to dokonce zákonná formulace. Pakliže má nástroj, který mu to umožní dělat efektivněji, neděje se nic jiného, že místo toho, aby na tom referent dělal týden, může mít výsledek za hodinu. Pokud někdo nabyl majetek, že nad ním zůstává rozum stát, a příjmy tomu neodpovídají, je svatou povinností berní správy vše prověřit. Hovoříte jistě o lidech, o kterých se říká, že na politiku mají napojení, ačkoliv jsou deklarováni jako běžní podnikatelé.

O těchto lidech se říká, že oficiálně žádný majetek nemají. Dokáže ho váš software dohledat?

Tady nejde o to, zda ho dokáže dohledat, ale zda my dokážeme, že majetek převedený na rodinu nebo přátele ten člověk vlastnil a převedl ho účelově ve chvíli, kdy si pochopil, že by se na něj mohl berňák nějak dostat. To je obtížné a bude to obtížné i s tím softwarem, jen ta data, ze kterých vyjdeme, budou rychleji dostupná.

Pokud budu chtít ukrýt majetek a převedu jej na firmu, ve které oficiálně nevystupuji, podaří se mi to?

Může a nemusí, záleží na způsobu. Mnohdy to může být z Vaší strany chyba, protože ono se dá dokazovat, zda je majetek firmou využíván, či ne. Berňák má oprávnění vstoupit do toho sídla firmy a zdokumentovat, zda jde o sídlo firmy, nebo ložnici, „fitko" či bazén. Na základě toho může usoudit, že o sídlo firmy nejde, a ten majetek fyzické osobě dodanit.

Vraťme se k novému vyhledávacímu softwaru. Máte nějaký klíč, podle kterého budete osoby prověřovat? Je možná nějaká osobní iniciativa těch tří analytiků obsluhujících vaši novou „zbraň"?

My máme na každém finančním ředitelství lidi, tzv. vyhledávací oddělení, jejich úkolem je analyzovat veřejné zdroje a pátrat po informacích, které by mohly daňovou správu zajímat z hlediska zdanění. Na základě těchto podnětů se analytická činnost odvíjí především. Mnohdy tomu pomůže i firma samotná, když žádá nadměrný odpočet. Berní správě se to nezdá a jde to prověřit. Pokud se jim něco nezdá, podívá se na firmu blíže a třeba zjišťuje, s kým firma obchoduje. Náš software nám pak vytvoří „pavouka", kde třeba zjistíte, že se tam opakují titíž lidé, a jdete dál a dál.

Tak jinak. Analytik obsluhující ten software si vezme ráno noviny, a přečte si, že redaktor XY se domnívá, že politik YZ by mohl mít spojitost s nějakou firmou. Váš nový software se dokáže dostat opravdu daleko. Co když si váš analytik do systému zkušebně zadá takový požadavek?

On to má v popisu práce. Bylo by smutné, kdyby si berní správa nezkusila prověřit, zda ten vzdálený majetek zmiňovanému člověku patří či ne a pokud ano, zda byl řádně zdaněn. Nechci ale, aby vznikla představa, že naši lidé čtou noviny a na základě nich dohledávají nějaké majetky. Analytická činnost na základě daňových přiznání je 95 procent náplně naší práce. Zbytek jsou případy, kdy usoudíte, že byste se měl podívat na informaci, která rezonuje z veřejného zdroje. Upřímně, to svým lidem doporučuji i sám. Je to náplní mé práce.

Mohu se ještě zeptat, zda už ten software fyzicky máte tady v sídle České daňové správy?

Ne, ještě ne. Máme na to připravené prostředky z letošních peněz, které jsme ušetřili na provozu. Ustoupili jsme od nějakých velkých akcí a dali přednost tomuto softwaru před něčím jiným. Teď proběhne veřejná soutěž oslovením jednoho uchazeče, protože potřebujeme dokoupit jen ty moduly.

Čtěte také:

Počítač na odhalování daňových úniků nestačí. Klíčová je obsluha

Aby bohatí dokládali původ majetku? To se vládě nelíbí 

Kalouskův zátah na kmotry? Tlustý by se nedivil zmafianizování 

Kalousek: Jsem rád, že jsem Bartáka získal do týmu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…