Chtějí mešity? Tak je nevolte, volají antiislamisté. Muslimové se bouří

21.10.2010 12:40

Antiislamisté vyzývají občany, aby volili jen ty senátory, kteří mají negativní postoj k islámu. Sružení, které podporuje muslimy, se to nelíbí.

Chtějí mešity? Tak je nevolte, volají antiislamisté. Muslimové se bouří

Na komunitní síti Facebook se více než padesát tisíc lidí stalo fanoušky skupiny "Islám v České republice nechceme". Na jejích stránkách se objevují nejen odkazy na různé islamofobní články v médiích, ale nově také volební agitka.

Jeden z linků odkazuje na taktéž protiislamistické stránky stopmesitam.cz, které české voliče v rámci akce "Zasáhněte do druhého kola senátních voleb 2010" vyzývají, aby senátorským kandidátům, kteří ve volbách postoupili do druhého kola, poslali dopis s dotazem na jejich postoj k mešitám. Zájemci si přímo na těchto stránkách mohou stáhnout šablonu tohoto dopisu.

Nebezpečné mešity

V něm jeho autoři, kteří ovšem na stránkách zmíněni nejsou, například přesvědčují, že rozšiřující se výstavba mešit napříč Evropou může znamenat hrozbu v souvislosti se zvyšující se mocí islámu. 

A právě do zmíněných iniciativ se ve své tiskové zprávě s názvem "Islamofobové usilují o ovlivnění senátních voleb 2010" opírá hnutí Libertas Independent Agency, o.s.

Stop antiislamismu

"Vyjadřujeme hluboké znepokojení nad aktuální nátlakovou kampaní "Zasáhněte do druhého kola senátních voleb 2010" podporovanou islamofobními skupinami na facebook.com "Islám v České republice nechceme a "Stopmesitam.cz," píše se například v úvodu textu z pera společnosti.

Její místopředseda Ondřej Adamik pro Parlamentnílisty.cz uvedl, že právě tato iniciativa může ovlivnit například nerozhodnuté voliče a ovlivnit tak i volby. "Tomu chceme zabránit, budeme oslovovat jednotlivé senátory s výzvou, aby dopis nebrali v potaz," sdělil zástupce společnosti způsob, jak chce s antiislamisty bojovat. Má na to však již jen málo času - volby začínají totiž již zítra.

Zajímavé na textu je kromě útoků na antiislamisty i to, že například druhá zmíněná skupina, tedy Stop mešitám, nemá na Facebooku byť jediného člena.

To však nic nemění na tom, že je hnutí Libertas Independent Agency údajnými islamofobními náladami ve společnosti velmi znepokojeno. Vinu podle něho nese i jeden z volebních kandidátů Suverenity - Bloku Jany Bobošíkové.

Kusákova lobby

"Tato kampaň iniciovaná a podporovaná představitelem strany Suverenita v Hradci Králové Valentinem Kusákem se snaží organizovat islamofoby a neinformované občany pomocí lží, polopravd a vyvolávání strachu k tomu, aby vyvíjeli nátlak na kandidáty v druhém kole senátních voleb prostřednictvím zasílání předepsaného dopisu," píše se v tiskové zprávě sdružení. Kusák již po neúspěšných volbách do magistrátu Hradce Králové oznámil, že se z aktivní politiky stahuje.

Zástupci brněnských muslimů chtějí podat trestní oznámení na autory dopisu, jež vyzývají k bojkotu výstavby mešit v Čechách.

Více čtěte:

Tabu padá. Prezident Klaus v odporu proti mešitám není sám
Antiislámští facebookáři velebí Klause. Nechce mešity
Oberfalzer: Nechci, aby v Česku byly kostelíky zastíněny minarety
Zemanovec Hönig proti muslimům: V ČR vás nechceme
Brněnští muslimové se zlobí na Zemana. Podají na něj trestní oznámení

Reprofoto: stopmesitam.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomáš Halík má problém. Jeho publikace nejsou odborné, sdělil premiér Rusnok

13:01 Tomáš Halík má problém. Jeho publikace nejsou odborné, sdělil premiér Rusnok

EXKLUZIVNĚ Některé publikace religionisty Tomáše Halíka byly vyřazeny z Rejstříku informací o výsled…