Tímhle ošálíte leda paní redaktorku, vysmál se v ČT Nečas Sobotkovi

26.10.2010 22:46

Klasický spor vlády a opozice, kdy jeden druhého osočuje, že klame. Takový byl i duel premiéra Petra Nečase a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky poté, co vláda zažádala o uplatnění principu legislativní nouze.

Tímhle ošálíte leda paní redaktorku, vysmál se v ČT Nečas Sobotkovi

"Byl jsem k vyhlášení legislativní nouze rezervovaný, ale jednoznačně se ukázalo, že vzhledem k obstrukcím ČSSD jsou návrhy zákonů neschvalitelné tak, aby platily od 1. ledna, čímž je ohrožena pověst země a hrozí riziko zvýšení deficitu, danových úniků atd. Je proto povinností vlády vyhlásit stav legislativní nouze," zopakoval Nečas v úterních Událostech, komentářích svůj projev z večerní tiskové konference vlády.

"Velké hospodářské škody čekají zemi, když budou reformy schváleny," kontroval Sobotka. "Vláda by vůbec nemusela používat tyhle nestandardní prostředky, pokud by dělala svou práci dobře. Standardní doba projednávání je 60 dnů, proto když se vláda teď takhle chová, očividně nepočítala s tím, že by se jejími návrhy parlament vůbec zabýval."

Pokud vám záleží na potřebných, podpoříte nás

Nečas zdůrazňoval, že jiné vlády měly na sestavení a schválení rozpočtu půl roku, kdežto jeho vláda jen dva měsíce. Mohla si prý vybrat, zda bude následovat kurz nastavený minulou vládou, nebo začít svůj vlastní. A začala svůj vlastní, který končí rozpočtovým shodkem 135 miliard korun místo 213miliardovému shodku naplánovanému Fischerovou vládou.

"Státní rozpočet by bez přijetí těchto zákonů byl jen cárem papíru. Je vázán na tyto zákony, je nezbytné je schválit. Ten, komu záleží na potřebných, jak to deklaruje sociální demokracie, musí přeci mít zájem na tom, abychom se vyhnuli dluhové pasti, aby byly peníze na ty nejchudší," vysvětloval Nečas.

Tímhle možná ošálíte paní redaktorku, ale ne mě

Sobotka hrozil sporem u Ústavního soudu kvůli zpětnému snížení stavebního spoření z již uzavřených a platných smluv. Nevyloučil ani další obstrukce při opakovaném schvalování zákonů, které podle něj způsobí Česku nevratné škody.

"Ale no tak." Nečas se jen usmál. "Tímhle možná ošálíte paní redaktorku, ale mě určitě ne."

Čtěte:

Sobotka: Vládo, přehodnoť reformy. Nečas: Ani náhodou

Rozzlobený Nečas připomněl Sobotkovi gripeny

Sobotka z ČSSD zaútočil na Nečase. Je mimo realitu, říká premiér

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…