Urban: Zákon je dobrý kompromis. Kočí: Snad teď nedojde ke zdražení tepla

09.11.2010 17:05

Poslanci napříč politickým spektrem vesměs dnes kladně kvitovali, že sněmovnou prošla novela zákona, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude díky tomu podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy.

Urban: Zákon je dobrý kompromis. Kočí: Snad teď nedojde ke zdražení tepla

Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban z ČSSD uvedl, že opozice vnímá plnou odpovědnost vlády za případné budoucí arbitrážní spory. Přesto ale návrh označil za dobrý kompromis, který zajistí, aby ceny energií nevzrostly. Upozornil také na to, že ČSSD předložila několik pozměňovacích návrhů, které by zvýšily hranici, od které se bude platit šestadvacetiprocentní srážková daň.

"Chtěli jsme vyjít vstříc těm nejmenším producentům energie, kteří mají ty panely pouze na střechách. Tento návrh ale schválen nebyl," podotkl Urban.

Urban byl také mezi posledními, kdo si ve sněmovně po již odhlasovaném zákoně vzal slovo a pravil: "Já myslím, že občané si mohou vydechnout, protože teď už je jisté, že elektrická energie od příštího roku se jim nezdraží, rovněž tak firmy. Myslím, že to je dobrý zákon."

Rath: Není to náhodou jakási hra s veřejností?

Poslanec a středočeský hejtman David Rath ještě během projednávání zákona podotkl, že přijetím této novely se současně stát uvrhá "do povinnosti za pár let platit desítky miliard, možná stovky miliard korun v prohraných arbitrážích zahraničním investorům." 

Protože prý Rath není právník, tak se prý otázal celé řady právníků, jestli tady hrozí nějaké riziko od těch, co do solárního byznysu investovali za určitých podmínek, které jim kdysi dala Poslanecká sněmovna a vláda. Prý mu všichni odvětili, že ano.

"Já bych chtěl slyšet, jestli vláda tyto právní názory sdílí, jestli je zná a jestli vůči nim má stejně relevantní právní analýzy, které říkají opak. Tuto jistotu chci slyšet dnes, protože jinak tady hrajeme před veřejností velmi ošklivé divadlo," podotkl s tím, že otázkou ovšem je, jestli vůbec nějaké zdražení hrozí. "Jestli to není naopak úplně jinak a jestli to není celé jen jakási hra s veřejností," dodal. 


Filip se divil: Všichni budou mít stejné podmínky?

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je konečná verze návrhu kompromisem. „Já jsem přesvědčen, že daň se vyměřuje vždy rok dopředu, a tady nejde o retroaktivitu. Nejsem ale přesvědčen, že mají mít stejné podmínky ty elektrárny, které jsou na střechách, s těmi, které jsou na zemědělské půdě," uvedl po jednání Filip.
    

Předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí poznamenala, že poslanci této strany se nyní budou zabývat tím, zda přijetím návrhu nedojde ke zdražení tepla.

O tom ale naopak pochybuje šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. „Teplárny získaly emisní povolenky v řádu 4,5 miliardy euro. Pokud nyní konstatují, že budou muset zvyšovat ceny tepla z důvodu zdanění těch povolenek, tak se domnívám, že nemluví pravdu, že je to úplně jiný důvod, kvůli kterému budou zdražovat," dodal Gazdík.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…