Bylo to domluvené, říkají Sobotkovi lidé o Bártově podpoře

09.11.2010 22:08

Veřejnou podporu, kterou dal ministr dopravy za VV Bárta kandidátovi na předsedu ČSSD Haškovi, považují stoupenci úřadujícího šéfa Sobotky za předem domluvenou.

Bylo to domluvené, říkají Sobotkovi lidé o Bártově podpoře

Svými nedělními výroky v televizi Prima měl klíčový muž Věcí veřejných a ministr dopravy Vít Bárta zahájit mediální volební kampaň před přímou volbou předsedy ČSSD, myslí si stoupenci úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky. Z přímé volby ale sešlo, protože ji ústřední výkonný výbor o víkendu zamítl, a tak předsedu budou volit jako obvykle delegáti sjezdu.

Bárta se pochvalně vyjádřil k vizi moderní sociální demokracie od druhého z kandidátů na předsedu Michala Haška, která je podle něj příslibem, že se ČSSD povede vyvést z izolace, do které spěla v čele s Jiřím Paroubkem, Davidem Rathem i Rathem. Taková strana, tedy s jihomoravským hejtmanem Haškem v čele, by byla podle Bárty partnerem pro dialog.

Více čtěte:
To Bárta neměl říkat. Óda na Haška naštvala Ratha i Paroubka 
Místopředseda ČSSD si neškrtnul. Bárta na Primě mluvil a mluvil

Hašek se ohradil, podporu hledá výhradně uvnitř ČSSD

Smyslem především poslední věty bylo představit Haška jako muže, který je na rozdíl od Sobotky schopen sblížit ČSSD s Věcmi veřejnými, popřípadě i rozbít vládní koalici. To mělo být hlavním trumfem ve volební kampani, čímž by se vyrovnal úspěch v podzimních komunálních a senátních volbách, který je přičítán Sobotkovi, sdělil zdroj ČTK.

To, že se Hašek nakonec od Bártovy podpory důrazně distancoval, prý ale souvisí s tím, že se jeho týmu nepodařilo prosadit přímou volbu předsedy, která by mu vyhovovala více než Sobotkovi. „Podporu pro volbu předsedy ČSSD získávám na politické scéně výhradně uvnitř ČSSD a nikde jinde. Pokud volbu šéfa ČSSD komentují politici jiných stran, respektuji jejich právo na názor a nechává mě to ledově klidným," reagoval na šířené zvěsti vydaným prohlášením Hašek.

Kandidáti na předsedu mají pro získání podpory více než čtyři měsíce

Přímá volba předsedy se pomalu stává pro sociální demokracii evergreenem. Hovořilo se o ni už před minulým sjezdem, kdy ji podporoval i tehdejší předseda Paroubek. Tehdy se jako jeden z důvodů odmítnutí uvádělo, že by byla zbytečná, protože stejně nebyl protikandidát. Nyní dostala přímá volba více hlasů než volba předsedy delegáty sjezdů, ale protože se 13 členů ústředního výkonného výboru zdrželo hlasování, nezískala většinu a těsně neprošla.

A tak se v příštích čtyřech měsících musí kandidáti na nového předsedu ČSSD soustředit na zákulisní vyjednávání a působení na nerozhodnuté spolustraníky na okresních a krajských konferencích, které budou vybírat delegáty sjezdu. Do Brna se 18. a 19. března sjede kolem pěti stovek delegátů. Soudě podle výsledků hlasování na víkendovém zasedání výboru jsou šance Sobotky i Haška vyrovnané.

K věci:
Předsedu ČSSD nevolí Bárta, ale náš sjezd, vzkazuje Hašek
Hašek symbolizuje pokrok v ČSSD, poznamenal Bárta 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…