Rath: Nemocnici v Brandýse už zpátky chtít nemůžeme

10.11.2010 22:37

Fiaskem skončila privatizace nemocnice v Brandýse nad Labem z časů hejtmana Bendla. Majitelé ji zadlužili o 40 milionů a majetek za dalších 43 milionů prodali. My už ten majetek zpátky chtít nemůžeme, tvrdí v rozhovoru pro HN nynější hejtman Rath.

Rath: Nemocnici v Brandýse už zpátky chtít nemůžeme

Nemocnici v Brandýse nad Labem, kterou v roce 2007 prodal Středočeský kraj, noví vlastníci nejdříve zastavili, pak rozprodali majetek, který spolu s ní získali, a nedávno ji celou prodali novému majiteli. „Celý ten princip rozprodávání majetku je porušením privatizační smlouvy, která s žádnými prodeji nepočítala," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny středočeský hejtman David Rath.

Před jeho nástupem na kraj v předminulém roce ale vydal tehdejší ředitel kolínské nemocnice Luděk Rubáš s rozprodejem majetku souhlas. „Bez něj by nemohli prodat lukrativní pozemky, dům na brandýském náměstí ani polikliniku v Čelákovicích. V rozporu s privatizační smlouvou je navíc i zástava nemocnice. Když bylo jednou ze sankcí za nedodržení privatizačních podmínek vrácení majetku, tak přece nemůžete nemocnici zastavit," upozorňuje Rath.

Nový vlastník má podle hejtmana šanci jen se sto miliony

Hejtman ale odmítá, že by chtěl kraj získat nemocnici zpátky. „My už ten majetek ani chtít zpátky nemůžeme, právě proto, že oni velkou část rozprodali, zbytek dali do zástavy a přesunuli ho jiným vlastníkům. Jediné, co můžeme chtít, je pokuta 10 milionů korun za nedodržení privatizační smlouvy, která počítala se zachováním šíře oborů," vysvětluje Rath.

Uznává ale, že je to složité, protože pokutu by musel zaplatit nový vlastník, kterým je majitel firmy Clear´s Group Petr Švíkovský, jenž ale za porušení privatizační smlouvy nemůže. „Pokud má kolem 100 milionů, tak s nemocnicí může něco udělat. Pokud ne, tak to skončí špatně a on na tom prodělá. Nemocnice ztratila personál i pověst," hodnotí hejtman nemocnici.

Privatizace brandýské nemocnice byl tunel jak vyšitý

Připomíná také, že jeho předchůdce ve funkci Petr Bendl prodával nemocnice s odůvodněním, aby nerostly dluhy, ale v Brandýse dluhy vzrostly o dalších 40 milionů. „Ta nemocnice ztratila z pohledu zdravotní péče a navíc kraj tratil desítky milionů, které noví majitelé z nemocnice vyvedli. To byl tunel jak vyšitý. Jediný, kdo může koukat s otevřenou pusou, jsou občané Brandýsa a okolí, kteří prakticky přišli o nemocnici, a daňoví poplatníci, kteří přišli o desítky milionů," uzavírá Rath.

K věci:

Rath: Bendl prodal celou nemocnici za cenu rodinného domu 

Cikrt se střetl s Rathem, tentokrát kvůli brandýské nemocnici 

Hejtman Rath kontra nemocnice v Brandýse nad Labem 

Foto: kr-stredocesky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…