Cikrt se střetl s Rathem, tentokrát kvůli brandýské nemocnici

23.07.2009 19:50

Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) přijel v pondělí na neohlášenou kontrolu nemocnice v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Současný mluvčí tamější nemocnice Tomáš Cikrt podal proti hejtmanově kontrole protest a požaduje od kraje omluvu.

Cikrt se střetl s Rathem, tentokrát kvůli brandýské nemocnici

Podle Cikrta totiž způsob, jakým Rath prezentuje kontrolu v médiích, poškozuje pověst brandýské nemocnice. Mluvčí nemocnice se navíc domnívá, že kontrola probíhala v rozporu s právními předpisy. "Ze všeho nejvíce připomínala policejní razii bez účasti policie s výslechy podezřelých a překračovala rámec kompetencí krajské samosprávy," uvedl. Navíc se jí prý zúčastnily neoprávněné osoby, které neměly pověření od krajského úřadu a na místě nebyl ani sepsán protokol.

Cikrt se domnívá, že Rath neohlášenou kontrolou nemocnice a podobnými kroky chce odvést pozornost od aféry kolem svého bývalého poradce Filipa Bušina, který byl též investičním správcem několika krajských nemocnic. Možná má Rath v plánu brandýskou nemocnici zničit, protože ji chce přebudovat na domov důchodců, podotkl Cikrt.

Berill Maschkeová, mluvčí Středočeského kraje, však s Cikrtem nesouhlasí, kraj je podle ní povinen prostřednictvím svých zástupců kontrolovat situaci v nemocnicích. "Nemocnice v Brandýse nad Labem bez předchozí dohody uzavřela celou internu a gynekologii a výrazně také omezila akutní péči na chirurgii. Tím zkomplikovala život nejen okolním nemocnicím, ale také záchranné službě. To byl impulz, který vedl kraj k provedení kontroly," uvedla.

Ostře se proti Rathově kontrole postavil i bývalý hejtman kraje Petr Bendl (ODS). "Jak výběr nemocnice, tak způsob kontroly jasně ukazují, že se bohužel nemělo jednat o věcnou a odbornou kontrolu, ale především o politický krok, který má budit strach a obavy," sdělil.

Foto: ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…