Volby v Praze platí, vyhlásí soud

11.11.2010 8:36

Městský soud v Praze s největší pravděpodobností už během čtvrtka vyhlásí svůj verdikt, a to že výsledky voleb v Praze platí, uvedly Lidové noviny (LN) a server iHNed.cz. Díky tomuto verdiktu tak padne poslední překážka před uzavřením velké koalice mezi ODS a ČSSD v metropoli.

Volby v Praze platí, vyhlásí soud

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček ale nechtěl verdikt LN potvrdit. "Nevím o tom, že by bylo rozhodnuto," řekl. Podle informací LN by ale soud měl rozhodnout, že volby v Praze platí.

Skončí tanečky

Podle serveru potvrdili informaci o výsledku soudu Hospodářským novinám dva nezávislé zdroje. Jeden blízký špičkám pražské ČSSD, druhý přímo z vedení TOP 09, která tak zřejmě definitivně i přes své suverénní vítězství v říjnových komunálních volbách zamíří do opozice.

Podle LN lídři obou regionálních organizací v Praze ve středu mluvili opatrně. Z jejich vyjádření ale vyplývá, že ani ODS, ani ČSSD, už vlastně s dohodou s TOP O9 příliš nepočítá.

"Je-li vaše informace (platnost voleb) pravdivá, rozhodnutí soudu vítám a musím říct, že jsem ho předpokládal," řekl LN lídr občanských demokratů Bohuslav Svoboda. "Jsem rád, že skončí všechny tanečky, které povolební vyjednávání ovlivňovaly. Z hlediska koaličního vyjednávání to znamená, že vyhodnotíme všechna pro a proti u obou stran. Nezastírám, že při jednání s TOP 09 se zejména kvůli následným mediálním interpretacím pana Laudáta (předseda pražské TOP 09 František Laudát) vytvořilo velmi mnoho proti," dodal lídr ODS na post primátora Svoboda.

Podobně reagoval i šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. "Slyším to poprvé, ale jsem rád, že soud rozhodl. Jsme připraveni jednat o oběma stranami. Je ale pravda, že TOP 09 deklarovala, že s námi jednat nechce, takže počítám spíš se setkáním s ODS," řekl LN Hulinský.

V případě koalice ODS s ČSSD by tak v Praze vládla stejná sestava jako v letech 1998 až 2006, připomněl server iHNed.cz. Bude se ale spoléhat na většinu pouhých dvou hlasů. Volební lídr sociálních demokratů Jiří Dienstbier mladší už ale řekl, že pro alianci s ODS ruku nezvedne.

Zelení to poženou výš

Platnost voleb u soudu napadly Strana zelených a Věci veřejné. Nový volební systém, který na poslední chvíli v polovině června vymyslela do té doby suverénně a samostatně vládnoucí ODS, rozdělil Prahu poprvé na sedm volebních obvodů. Malé strany už dříve avizovaly, že se v případě neúspěchu u Městského soudu v Praze obrátí na Ústavní soud. "Pokud opravdu Městský soud věc zamítne, půjdeme k Ústavnímu soudu," potvrdil LN šéf zelených Ondřej Liška.

Související:

Když opakovat volby v Praze, tak nejdříve za půl roku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…