Bartáka mimo službu „postavil“ Nečas. Do doby, než se jeho případ vyšetří

12.11.2010 13:51

Předseda vlády Petr Nečas dnes řekl, že případ Martina Bartáka musí být řádně prošetřen. Dokud se nevyšetří celá kauza kolem jeho údajné korupční nabídky v armádním obchodu s Tatrou, nesmí prý Barták působit na ministerstvu financí. Podle Nečase má celý případ mezinárodní dopad a může zhoršit naše vztahy v rámci NATO.

Bartáka mimo službu „postavil“ Nečas. Do doby, než se jeho případ vyšetří

„Pokládám dnešní nařčení za závažná. Nebudu se pouštět do spekulací, zda jsou narčení, která dnes zveřejnila Mladá fronta Dnes pravdivá, nebo nejsou. Ale musí tady dojít k důslednému prošetření. Nařčení má totiž mezinárodní rozměr," řekl na mimořádném brífinku Nečas.

Zdůraznil, že případ musí být důsledně prošetřen všemi orgány a to „padni komu padni. Mohl by totiž narušit vztahy s USA. Nečas také zdůraznil, že Bartáka do pozice náměstka na ministerstvu financí nenominovala ODS a není jejím zástupcem.

Podle Nečase ale statutární předseda Bohuslav Sobotka, který se pro média vyjádřil jen krátce předtím, než premiér, promarnil příležitost mlčet. A to hlavně proto, že v období let 2002 až 2006 v objemu armádních zakázek ve valné většině neprobíhalo nikdy řádné výběrové řízení. Touto praktikou prý procházelo 75 až 80 procent zakázek. „Sobotkův útok je falešný a nesmyslný. Jestli chtěl něco říct, tak se měl omluvit za to, že ČSSD tento systém zavedla," zdůraznil Nečas a připomněl všechny vroubky ČSSD na tomto poli, například případ stíhaček Gripen.

Podle něj někdejší velvyslanec USA William Cabaniss, jehož výpověď kolem nabízeného úplatku v pátek citovala Mladá fronta Dnes, si už v roce 2005 stěžoval na dva netransparentní armádní projekty v hodnotě tří miliard korun.

Nečas: Moje vláda změnila systém zakázek

"Vláda pod mým vedením změnila systém zakázek, takže už se nebude dít to, co se zde dělo v době vlády sociální demokracie," pronesl dále předseda vlády. Připomněl také angažmá Jaroslava Tvrdíka v resortu obrany. „Pan Tvrdík je nadále vysoce aktivním členem ČSSD," podotkl k tomu.

Premiér nakonec zmínil, že to byl on, kdo požádal o nucenou dovolenou pro Bartáka, který nyní pracuje jako náměstek na ministerstvu financí. S tímto požadavkem se prý obrátil na ministra financí Miroslava Kalouska hned poté, co Kalousek oznámil, že o Bartákově působení v úřadu rozhodne až po vyšetření kauzy. 

Pokud by policie Bartáka obvinila, musel by podle premiéra kritizovaný náměstek "být v sekundě odvolán či rezignovat".

Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss dnešní MfD řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Cabanissova slova potvrdil jeho kolega Duncan Sellars.
    

Barták tvrdí, že vyšetřování kauzy prokáže jeho nevinnu. Zvažuje právní kroky, aby se proti "pomluvám ohradil co nejúčinněji".

Policie už případ šetří

Policie již uvedla, že se případem zabývá. " Ale vzhledem k tomu, že je vše v počátcích, tak nemůžeme poskytnout žádné bližší informace," řekla pro ČTK mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Ministr vnitra Radek John ve svém dnešním vyjádření napsal, že informace MfD musí prověřit orgány činné v trestním řízení. "Jak jsem uvedl hned po svém nástupu do funkce v polovině letošního roku, v této i v jakékoliv podobné kauze musí být vyšetřování vedeno důkladně a zcela nezávisle," sdělil John.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…