Graf: Vypuzenému Paroubkovi neutečete, je vidět i bez funkce

15.11.2010 11:06

Jiří Paroubek se suverenitou buldozeru drtí v médiích vedení ČSSD. Ukazují to průzkumy mediální sledovanosti, tzv. hitparáda politiků, kterou vytváří společnost Newton media. Paroubkova oblíbenost mezi novináři je ale podle odborníků ukázkou, že první stránky deníků se dají celkem snadno obsazovat i z vlastní iniciativy. Stačí být dostatečně kontroverzní, a to publicista Paroubek rozhodně je.

Graf: Vypuzenému Paroubkovi neutečete, je vidět i bez funkce

Po jeho rezignaci poslední květnovou sobotu to na chvíli vypadalo, že skutečně odchází spolu s Cyrilem Svobodou a Mirkem Topolánkem na politický hřbitov, jak ostatně ukazoval jeden kreslený vtip. Bývalý předseda ČSSD ale vyvedl všechny velmi rychle z omylu. Ukazují to i čísla mediální sledovanosti společnosti Newton media.

Stále na stupních vítězů        

Během 23 týdnů, které uplynuly od voleb do Poslanecké sněmovny a jeho rezignace na post šéfa ČSSD, obsadil Paroubek první místo v žebříčku mezi politiky ČSSD celkem desetkrát, devětkrát byl na místě druhém a pouze třikrát získal pomyslný bronz. V jediném případě se pak nechal předstihnout nejen jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a úřadujícím šéfem strany Bohuslavem Sobotkou, ale i „zlým mužem" ČSSD Davidem Rathem.

Oslovení mediální experti se shodují na tom, že styl, jakým se bývalý lídr oranžových dostává do médií, je něco naprosto nového na české politické scéně. Pokud ČSSD před volbami do sněmovny v podstatě ignorovala možnosti sociálních internetových sítí, Paroubek sílu Facebooku využívá po volbách maximálně efektivně.


Graf společnosti Newton media porovnávající počet mediálních výstupů vybraných politiků ČSSD. 


Netradiční cesta na titulní stranu

„Je to velmi chytré. Paroubkovi je naprosto jasné, že pokud se chce vrátit do vedení strany, nesmí zmizet z obrazovek, jak by si jeho kritici uvnitř ČSSD přáli. On už nemůže využívat ty přirozené cesty, jak se dostat do popředí zájmu, kdy se novináři sami aktivně ptají politika. Proto tak často publikuje na Facebooku a nově i na svém serveru VašeVěc.cz. Tím, že prezentuje konfliktní názory, tvrdě kritizuje a napadá své oponenty i bývalé spolupracovníky, dosahuje toho, že jej novináři aktivně citují a přebírají jeho názory," řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš.

Paroubkovi se tak podle něj daří udržovat dojem, že stále patří v ČSSD k těm nejdůležitějším hráčům. Jeho postavení v partaji to ale podle Bureše neodpovídá ani omylem. „Oni s ním skoro nekomunikují, uvědomují si, že je to mediálně nepopulární," doplnil Bureš.

Macura: Je vidět, že bez Paroubka to nejde

Jedním ze strůjců úspěšné mediální taktiky Jiřího Paroubka je bývalý šéf tiskového oddělení Lidového domu Ondřej Macura. Ten tvrdí, že řadový poslanec za Ústecký kraj odvádí v médiích práci, kterou by mělo dělat především vedení strany. „Když se podíváte na jeho výstupy na Facebooku, najdete tam především tvrdou kritiku vládní koalice a jejích opatření.

Část veřejnosti to vnímá jako stanovisko ČSSD. Absurdní názor, že bez Jiřího Paroubka to půjde také, se ukazuje jako mylný. Bez Paroubka to nejde, a ukázkou jsou výsledky podzimních voleb. Na dobrých číslech pro ČSSD má obrovskou zásluhu právě Jiří Paroubek," reagoval pro ParlamentníListy.cz Macura.

Muž, který po skandálním odchodu expremiéra Grosse kvůli jeho bytové aféře podle politologů oživil ČSSD, odstoupil po květnových sněmovních volbách, které strana sice vyhrála, ale neměla dostatečnou sílu k vytvoření vlády. Paroubek podle svých vyjádření zatím nemá ambice znovu zasednout v předsednickém křesle, přesto je díky nominaci dvou severočeských místních organizací jedním z kandidátů na tento post.

K Jiřímu Paroubkovi:

Parouweb si utahuje z Haška. Plagiátor, desatero opsal topce
Paroubek se děsí: Tůma primátorem? Rozhodoval by Kalousek-Háva
Paroubkovi se stýská po Topolánkovi. Vrátí se, předpovídá
Paroubek: Web Vaše věc má smysl. Zájem čtěnářů to potvrdil
Paroubek navrhuje špinavou taktiku, kritizuje sociolog
Paroubek: Pomozme dětem v Srbsku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…