Zpochybnění věrohodnosti Cabanisse. Vrtění psem začalo

15.11.2010 14:40

Na známý americký film o politické propagandě odkazuje Martin Fendrych v komentáři pro Týden.cz. Zaujalo ho, jak už po pár dnech vymysleli experti na „vrtění psem“, jak vrátit ránu a zpochybnit věrohodnost bývalého velvyslance Cabanisse.

Zpochybnění věrohodnosti Cabanisse. Vrtění psem začalo

Hodně čilý ruch musel panovat v politických kruzích i mezi podnikateli spojenými s resortem obrany poté, co bývalý velvyslanec USA v Česku William J. Cabaniss a prezident americké části Tatry Duncan Sellars obvinili minulý týden v MF Dnes exministra obrany Martina Bartáka, že po nich chtěl úplatek v milionech dolarů.

„Ten hukot, jaký musel po obvinění nastat, kolik lidí asi horečně pracovalo na tom, aby Bartáka, a tím i sebe nebo své šéfy, zachránili a očistili. Experti na ´vrtění psem´ vymýšleli, jak vrátit ránu a zpochybnit věrohodnost Williama Cabanisse," uvádí Martin Fendrych v komentáři pro Týden.cz o tom, co se asi odehrávalo, když se provalilo, že Barták měl údajně požadovat úplatek za to, že urovná spor mezi firmou Praga a Tatra.

Bývalý velvyslanec prý jen odvrací pozornost od vlastního trestného činu

„Po pár dnech to mají. Ředitel společnosti Praga-Export Petr Ptáček tvrdí: Cabaniss zveřejnil informaci o údajném korupčním jednání Bartáka, aby odvedl pozornost od vlastního trestného činu," upozorňuje Fendrych na zveřejněný rozhovor, v němž Ptáček považuje za šokující, že Cabaniss oznámil korupci za situace, kdy samotná Tatra, jejímž byl představitelem, je podezřelá z korupčních praktik.

Naráží na provizní smlouvu, podle níž poradce Pavel Stošek získal od vedení Tatry 27 milionů korun za pomoc při zprostředkování obchodu s armádou. „Poté, co se prokázalo, že smlouva mezi panem Stoškem a Tatrou je nekalá, se pánové Cabaniss a Adams (šéf Tatry) bojí, že budou čelit trestnímu stíhání buď v USA, či u nás," tvrdil v rozhovoru pro Právo Ptáček.

Za Bartáka získal Ptáček zakázku za 3,5 miliardy korun

„Pokud se Cabaniss bojí stíhání za nekalou provizi, jak by tomu mohl zabránit obviněním Martina Bartáka? To nedává smysl. Zato dává smysl ho pošpinit, aby jeho svědectví proti Bartákovi mělo menší váhu," vidí Fendrych hlavní motiv Ptáčkova vyjádření. Svědectví Cabanisse se zdá jako významné jednak proto, že býval velvyslancem, a jednak proto, že Barták je osoba díky pandurům a dalším akcím na obraně nedůvěryhodná.

„Útok Ptáčka může mít silné motivy. Šéf společnosti Praga-Export získal v době, kdy Barták ministroval na obraně, bez výběrového řízení zakázku na dodání obrněnců Iveco za 3,5 miliardy Kč pro českou armádu. Ptáček je zřejmě exministrovi zavázán. A teď mu třeba jen splácí dluh. Další možný motiv: Pragovka se rozpadla, konkurenční Tatra ne," odhaduje Fendrych s tím, že Barták se z obvinění vykroutí.

K věci:

Zaopatřovna Barták. O kamarády z obrany se dobře postaral 

Byla to klukovina, řekl Nečas ke Kalouskovi v kauze Barták 

Kalousek: Já a kauza Barták? To na mě někdo z ODS háže špínu 

Foto: vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…