Zaopatřovna Barták. O kamarády z obrany se dobře postaral

15.11.2010 22:19

Náměstek ministra financí Martin Barták je od pátku na neplaceném volnu, ale jeho věrní si na dobrých postech ve státní správě vydělávají dál, upozornila MF Dnes.

Zaopatřovna Barták. O kamarády z obrany se dobře postaral

Kauza náměstka ministra financí Martina Bartáka zaměstnává politiky a média už čtyři dny, ale realisté hovoří o tom, že jakékoli dokazování bude ve věci údajného úplatku velice obtížné, ba takřka nemožné. I tak Karel Schwarzenberg, předseda strany TOP 09, která získala v rámci koalice resort financí, na němž Barták působil, uvedl pro ParlamentníListy.cz: „Ať se případ rychle a správně vyšetří. Já jsem u toho nebyl."

Právě dokazování je podle odborníka na boj s korupcí Davida Ondráčky téměř nemožné. „Je nesmírně účelové říci, že počkám na výsledek vyšetřování, tak jak to učinil jak Barták žádostí o osobní neplacené volno, či ministr Kalousek, když je mi jasné, že žádný výsledek vyšetřování asi nebude," konstatoval pro ParlamentníListy.cz šéf české pobočky Transparency International Ondráčka.

Náměstkem už Fulík není, ale na ministerstvu působí jako zvláštní zmocněnec

Z toho by se dalo soudit, že jak samotný Barták, tak jeho nejbližší spolupracovníci z nedávných dob panování v resortu obrany mohou zůstat v klidu. MF Dnes upozorňuje, že sice exministrův tým musel po Bartákově odchodu postupně svá místa ve vedení ministerstva opustit, ale ve státní správě a na zajímavých postech působí všichni dál.

V první řadě jde o Jana Fulíka, jenž byl Bartákovým náměstkem a stál za podivným pořízením letadel CASA, kvůli němuž bude Česko čelit žalobě Evropské komise, protože k němu došlo bez výběrového řízení. Nový ministr Alexandr Vondra Fulíka z funkce odvolal, ale umožnil mu setrvání na ministerstvu obrany ve funkci zvláštního zmocněnce.

Student plzeňských práv Průša přešel Bartákovi radit z obrany na finance

Na Bartáka se mohl vždy spolehnout i David Průša. Bývalý ministr obrany ho jmenoval do funkce bezpečnostního ředitele a post mu uhájil i v době, kdy se ukázalo, že Průša vystudoval nestandardně plzeňská práva. Poté, co ho nový ministr Vondra odvolal, přesídlil Průša na ministerstvo financí, kde je zaměstnán jako poradce - koho jiného než - náměstka Bartáka.

Posledním z nerozlučné čtveřice je Jan Mareš. Toho se Barták ujal v době, kdy musel opustit místo šéfa Národního bezpečnostního úřadu, protože se ukázalo, že přijal starožitné hodinky od člena Berkova konkurzního gangu. Ani jeho Vondra v rámci čištění na ministerstvu obrany nenechal, ale i tak se Marešovi dostalo zajímavého místa zástupce šéfa Vojenského historického ústavu.

K věci:

Byla to klukovina, řekl Nečas ke Kalouskovi v kauze Barták

Kalousek: Já a kauza Barták? To na mě někdo z ODS háže špínu 

Případy Bartáka a Čunka? To se nedá srovnat, brání se kníže 

Foto: vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…