Poslancům odstupné nepatří. Mandát mají na dobu určitou

16.11.2010 10:40

Na zcela přehlíženou skutečnost upozorňuje v komentáři pro Reflex.cz Viliam Buchert. Poslanci si po skončení volebního období odnášejí vysoké odstupné, přestože jsou v pozici zaměstnanců na dobu určitou, a ti žádné nedostávají.

Poslancům odstupné nepatří. Mandát mají na dobu určitou

Jako samozřejmost se v české politice bere skutečnost, že poslanci poté, co jim skončí volební období, odcházejí ze Sněmovny s tučným odstupným. „To je zcela nepochopitelné, protože voliči si je najali na přesně určenou dobu," píše v komentáři pro Reflex.cz Viliam Buchert. Připomíná slova ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka: „Zaměstnanci, kteří mají smlouvu na dobu určitou, také nedostávají žádné odstupné."

Na druhou stranu si zaměstnanci své odstupné nemohou odhlasovat, což poslanci sami sobě v minulosti učinili. Teď by ho museli hlasováním zrušit, a to moc pravděpodobné není. A tak dál budou opouštět poslanecké lavice s mnohatisícovým odchodným. „Nejvíce z končících poslanců dostala někdejší místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová (ODS), a to 562 tisíc korun," připomíná Buchert.

Snítilý za odpracovanou třetinu dostal navíc třetinu milionu

Výška odchodného se vypočítá podle platu ve funkci, a tu má skoro každý poslanec a poslankyně alespoň v nějakém výboru či komisi. „Třeba Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který si údajně na svůj desetimilionový dům ´našetřil´ i z poslaneckých náhrad, si odnesl 415 tisíc. Přitom má až čtyřicetiprocentní absenci při hlasováních," podivuje se komentátor.

Ještě více žasne nad Evženem Snítilým, který byl zvolen za ČSSD (ano ten, co podezřele zkolaboval při prezidentské volbě v roce 2008 a umožnil tak zvolení Václava Klause). „Dostal odstupné 360 tisíc, ale absentoval až v 63 procentech případů. To už je skutečně podvod na voličích," upozorňuje Buchert.

Do práce nastupují zákonodárci na přesně určenou dobu

Celkem získali zákonodárci z volebního období 2006 až 2010 na odstupném přes 38 milionů korun.„Netvrdím, že by poslanci a poslankyně měli mít malý plat. Naopak. Ale má to být jednotný příjem, do kterého nejsou schovávány nejrůznější položky, které nemá veřejnost možnost vidět. A hlavně, nastupují do práce na přesně určenou dobu. Proč tedy ještě odstupné? Je z mnoha pohledů nesmyslné," mluví Buchert z duše mnoha lidem.

K věci:

Sněmovně chybějí peníze. Dostanou poslanci odstupné po částech? 

Poslanci dostanou odstupné. A to není malé 

Statisícové odchodné získají i ti, co budou dál sloužit státu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…