Předsedou dozorčí rady ČEZ zůstává Říman. Rada má nové členy

22.11.2010 10:50

Akcionáři ČEZu dopoledne zvolili pět nových členů dozorčí rady. Rada bude mít tři členy za ODS a tři za TOP 09. Věci veřejné a ČSSD budou mít po jednom zástupci. Čtyři zbývající místa připadají na zástupce zaměstnanců a jejich obsazení se měnit nebude. Předsedou dozorčí rady zůstává Martin Říman.

Předsedou dozorčí rady ČEZ  zůstává Říman. Rada má nové členy

Mimořádná valná hromada energetické společnosti ČEZ rozhodla o novém personálním složení dozorčí rady.  Za občanské demokraty v radě nově usedne předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka a ekonom Lubomír Lízal. TOP 09 bude ve správním orgánu reprezentovat Ivo Faltýn, poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Věci veřejné bude zastupovat Lukáš Hampl z ministerstva dopravy. Sociální demokracie bude mít v dozorčí radě ČEZu jednoho člověka - bývalého ministra zahraničí Jana Kohouta. Valná hromada také potvrdila Martina Římana ve funkci předsedy rady a Eduarda Janotu jako místopředsedu.

Volba členů dozorčí rady nemá podle Janoty žádný vliv na chod firmy, protože její členové firmu neřídí. Pouze na její chod dohlížejí. „Dozorčí rada má hlavně kontrolní roli, která vyplývá z obchodního zákoníku. Já věřím, že všichni členové budou tuto roli stoprocentně plnit," podotkl pro Rádio Česko bývalý ministr financí Eduard Janota.

Kulhánek: Téměř všichni mají dostatečnou kvalifikaci

„Až na jednu výjimku, což je bývalý ministr zahraničí, kde skutečně nechápu jaká je vazba této odbornosti s ČEZem, si myslím, že ti lidé mají dostatečnou kvalifikaci," zmínil pak pro Rádio Česko k výběru osob do dozorčí rady ještě před začátkem valné hromady Vratislav Kulhánek, který je majitelem poradenské firmy Industrial Advisors.

Kulhánek navíc nevidí problém v tom, že členy dozorčí rady nominují politické strany. Podle něj je totiž rozhodující, že nikdo z nich, co do dozorčí rady nyní usedne, není v současné době aktivním politikem. „To že jsou shodou okolností nominováni tou nebo onou politickou stranou, prostě ten systém v této republice je takový a nominuje vždycky vlastník. Vlastníkem je Česká republika a vlastnictví je zprostředkováno ministerstvem financí," uvedl Kulhánek.

Nečas: Na ČEZ musí dohlížet spolehliví lidé

Podle premiéra Petra Nečase, jehož vyjádření zveřejnily Hospodářské noviny, je důležité, aby nad činností ČEZ dohlíželi pro vládu spolehliví lidé.

Dozorčí rada ČEZ má celkem dvanáct členů, z nichž osm je voleno valnou hromadou a čtyři volí zaměstnanci. Všichni mají čtyřleté funkční období.

Podle serveru Týden.cz bude odměna pro Římana 105 tisíc korun za měsíc plus životní kapitálové pojištění. Janota má ve smlouvě zveřejněné na stránkách ČEZ měsíční odměnu 84 tisíc korun a rovněž pojištění. Členům dozorčí rady přísluší i podíly na tantiémách, pokud jsou odsouhlaseny valnou hromadou.

Stát v ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. Letos ČEZ předpokládá kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard Kč.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…