Stávka vkročí i do škol. Některé se zavřou na celý den

23.11.2010 17:04

Blížící se druhá prosincová středa burcuje odbory, aby se na ohlášenou stávku co nejlépe připravili. Chystají se i protestní shromáždění na náměstích, informuje Aktuálně.cz.

Stávka vkročí i do škol. Některé se zavřou na celý den

Může se stát, že středa 8. prosince bude zcela v režii odborů a zavřou se školy a úřady, lidé zaplní protestními shromážděními náměstí velkých měst. O skutečné podobě stávky debatují odboráři na mimořádném sněmu v Praze. Z něj už probleskly informace, že se zapojí i školské odbory, a ne jen symbolicky, jak původně plánovaly.

„Některé školy zůstanou zavřené celý den," uvedla pro Aktuálně.cz místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková. Ještě však netuší, kolik škol se takto zapojí. „Do pátého prosince máme vědět, jak to vypadá v regionech. Ale myslím, že podpora je většinová. Aktivně se zapojí i učitelé, i když u nich to není o platech," upřesnila Vondráčková, že kantoři podpoří své kolegy.

Ve zdravotnictví se o podobě stávky teprve rozhoduje

Odboráři ve zdravotnictví se dušují, že žádného z pacientů se ohlášená stávka nedotkne, protože akutní péče bude zajištěna. „Ale teď diskutujeme, jak bude vypadat protest těch ostatních. Úplně to ještě jasné není," přiznala místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Odbory státních zaměstnanců jdou do stávky kvůli platům. Jednak se jim nelíbí snižování objemu peněz na platy o 10 procent, jednak chystané úpravy dosavadních tabulkových platů. Proto se obávají, že tím by jejich platy klesly ještě víc. Předsedkyně odborářů státních zaměstnanců Alena Vondrová už delší dobu prohlašuje, že hrozí „rozval státní správy".

Odboráři z výroby se chystají kolegy z veřejné sféry podpořit

Podle předsedy Českomoravské komory odborových svazů Jaroslava Zavadila vláda dokázala odboráře z veřejné sféry sjednotit. A protestující zaměstnanci veřejného sektoru budou mít podporu od odborářů ve výrobní sféře. Ujistili se o tom i na úterním sněmu Českomoravské komory odborových svazů, kde ostatní podrobně informovali o jednání s vládou.

„V jednotlivých velkých městech budou protestní shromáždění těsně po poledni," informoval Josef Středula, předseda největšího odborového svazu KOVO. Odbory zaměstnanců v průmyslu zatím stávkovat nebudou, i když Středula připouští, že i tyto úvahy se už objevily. Odbory označují stávku vyhlášenou na 8. prosinec jako protestní. Změn už dosáhnout nemohou, neboť úsporné zákony už podepsal i prezident Václav Klaus a od 1. ledna 2011 začnou platit.

K věci:

Paroubek: Stávka. Co má vládu ještě probudit? 

Stávka odborářů bude 8. prosince. Protestovat se bude celý den 

Vláda neustoupí, odbory také ne, proto stávka 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

18:15 2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …