Tance kolem šéfa policie? Důvody nemusí být ty Johnovy

01.12.2010 11:26

V diáři policejního prezidenta Oldřicha Martinů ještě v pondělí dopoledne rozhodně nebyla zanesena schůzka s premiérem Petrem Nečasem a už vůbec ne s prezidentem republiky Václavem Klausem. Status quo se změnil. V zásadě jsou jen dva možné scénáře budoucnosti pro Oldřicha Martinů - být či nebýt policejním prezidentem.

Tance kolem šéfa policie? Důvody nemusí být ty Johnovy

Situace u policie přešla od léta z radostného očekávání do trpkého zklamání a policisté chtějí znát viníka. John? Martinů? Kalousek? Dnešní schůzka s Klausem byla spíše informačně konstruktivního charakteru a nepřinesla definitivní rozhodnutí o rezignaci Martinů. O to více důležitosti připadá na setkání Nečas-Martinů.

Od pondělka

Pokud se policejní prezident nedopustil trestného činu, je fakticky ze své pozice neodvolatelný, takže může v délce funkčního období přežít Radka Johna, Václava Klause i Petra Nečase.

V podstatě vůbec nemusí na výzvu k rezignaci reagovat. Přestože Radek John uvedl jako důvod neutěšenou situaci u policie, šéf policejních odborů Milan Štěpánek vidí za výzvou úplně jiný důvod.

,Já jako jasný impuls pro ministrovu výzvu k rezignaci policejního prezidenta vidím odmítnutí předat citlivá data policistů soukromé auditorské firmě," uvedl pro ParlamentníListy.cz Milan Štěpánek.

John zadal audit soukromé firmě. Jsou data policistů v ohrožení?

Přestřelka John - Nečas

Invektivy mezi Johnem a Nečasem nabraly od pondělí spád. Pro MF Dnes se John vyjádřil, že podle jeho informací chodí za Nečasem třikrát týdně bývalý ministr vnitra Langer a snaží se ovlivňovat chod resortu.

Ten den odpoledne vyzval John policejního prezidenta k rezignaci. Nečas bezprostředně veřejně reagoval a postěžoval si přes média, že spolu v pondělí dopoledne mluvili a John mu takto důležitý krok nesdělil. Na to konto požádal Johna o schůzku v nejbližších dnech a o rozhovor "mezi čtyřma očima".

"To znamená bez přítomnosti kohokoliv jiného například ze strany Věcí veřejných, což se mimochodem ne vždy daří úplně úspěšně," neodpustil si Nečas rýpnutí.

Langer reaguje na kritiku: Vůbec mě nezajímá, co John říká 

Prezidium - Hrad

Dnešní schůzka Martinů s Klausem byla podle jejich slov informační a konstruktivní.

,,Jako prezident musím dbát na kontinuitu fungování země a policejní prezident je tak vysoká funkce, že je nutné to brát v úvahu," odůvodnil pozvání Klaus. Martinů se však okamžitě po schůzce nechal slyšet, že neučiní žádný krok do té doby, než se sejde s premiérem Nečasem, což by mělo být příští týden.

Prezident Klaus přijme policejního šéfa Martinů 

Neočekávaný scénář

Může to skončit i tak, že předseda vlády Nečas vyzve místopředsedu vlády Johna k demisi?  ,,Úplně vyloučit se to nedá, nicméně o vztahu mezi Johnem a Nečasem rozhoduje podstatně Vít Bárta. Pokud si John zachová Bártovu přízeň, zůstane v čele strany i v čele resortu," sdělil redakci politolog Jiří Pehe.

Podle něj musí nutně přinést nějaký závěr ideová konference Věcí veřejných konající se v první polovině prosince. ,,Strana je v krizi, je v sestupné tendenci a musí něco udělat," zhodnotil. 

VV čeká konference. Vyhučí straníci předsedu Johna?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…