Demonstrace se musí umět řídit. Jinak hrozí nebezpečí, nabádají znalci

01.12.2010 18:25

Demonstrace, které čekají Česko v následujících týdnech, by za určitých okolností mohly dospět do situace, jaká byla k vidění v úterý v zasedacím sále pražského magistrátu. Podle odborníků ale záleží především na spolupráci organizátorů s příslušnými orgány státní správy, odbory jsou navíc zkušenější. Úterý pak bylo podle expertů ukázkou, jak se to dělat nemá.

Demonstrace se musí umět řídit. Jinak hrozí nebezpečí, nabádají znalci

„Z pohledu našeho oboru vzniká taková rozvášněnost davu, která může snadno přerůst v agresivitu, ze dvou příčin. Buď je to následek frustrace člověka z toho, že se nemůže vyjádřit, neboť jej nikdo neposlouchá a jeho názorem se nehodlají zabývat, nebo jde o jakéhosi milovníka anonymity davu, která mu umožní dělat něco, co by nikdy sám neudělal," řekla serveru ParlamentníListy.cz psycholožka Ludmila Čírtková z pražské Policejní akademie.

Nepsaný společenský standard

Podobná vybočení z normálu, jakým bylo úterní bouřlivé zasedání zastupitelstva ZHMP, vytváří cosi jako nepsané společenské standardy. Těch by se při další demonstraci mohla držet první jmenovaná skupina. „Tam v žádném případě nepůjde o racionální jednání, nehrozí tu ani individuální nápodoba. Jde spíš o ovlivnění tím vědomím davu, ztrátu brzd a nabytí dojmu, že podobné jednání je součástí dnešní doby," uvedla pro redakci Čírtková. Tito lidé se prý ještě dají bezpečnostními složkami pacifikovat. U skupiny druhé to už ale možné není. „To jsou takoví milovníci divokých demonstrací," dodala Čírtková.

Podle policejní odbornice na psychologii je druhá skupina naprosto neovladatelná, ať už demonstruje proti vládě Petra Nečase nebo místní čističce odpadních vod. Za správné součinnosti organizátora, instituce, proti které se protestuje, a policie přímo na místě by se mělo odborníkům podařit napětí zmírňovat alespoň u první skupiny, která tvoří mezi demonstrujícími zpravidla velkou většinu.

Odbory prý podobnou situaci zvládnou

A právě taková souhra, chladící horké hlavy prý v úterý na Mariánském náměstí chyběla. V nejméně vhodnou dobu, Česko totiž čekají podobně vyostřené demonstrace proti sociální politice vlády, kromě velké akce v centru Prahy, chystají individuální protest před sněmovnou i policisté v den, kdy proběhne třetí čtení státního rozpočtu 2011. „Doufám v to, že odbory mají mnohem víc zkušeností s demonstranty, jejich lidé jsou organizováni, proto si myslím, že to riziko je nižší než včera," reagovala pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Dav nesmí nikdy vzniknout

Organizátoři z občanských iniciativ podle ní velmi překvapivě neodhadli, kdo na takovou demonstraci může přijít. Stejně tak ale vedení pražského magistrátu. „Museli vědět, že tam bude vyostřená nálada stejně jako to, že přijde mnoho lidí. U velkých demonstrací prostě nesmím dopustit, aby vzniknul nekontrolovaný dav, musím umět v případě potřeby ty lidi z náměstí rychle dostat pryč. V Evropě je pravidlem, že organizátoři i státní správa se jednoduše domluví na tom, kdo kdy kam půjde, kolik tam může vstoupit lidí a pak nejsou problémy," konstatuje Dvořáková.

Chyběli už jen „samozvanci"

Politoložka ale také varuje před jevem, který by mohl přilít oleje do ohně a demonstrace přes veškerou snahu organizátorů vyostřit. Jde o prohlášení, která během úterka vydávaly některé osobnosti politického života o demonstrujících. „To byl, s odpuštěním, normalizační slovník jak vyšitý. Když jsem slyšela pana prezidentského tajemníka Jakla, tak mě pojal takový nápad. Dát ten text bez uvedení autora k analýze studentům. Jen ti nejšikovnější by asi poznali, že nejde o text z Rudého práva z 80. let. Chyběli už jen pověstní „samozvanci," konstatuje Dvořáková. Mezi politiky je prý stále silněji cítit snaha položit rovnítko mezi slova demonstrant, výtržník a extremista, což je společensky mimořádně nebezpečný jev.


Související:

Více k demonstraci ZDE


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…