Kdo chce Tůmu, je provokatér, varuje sdružení Vyměňte politiky

30.11.2010 14:07

Facebookové demonstrace jsou pověstné tím, že přijde zlomek nahlášených a očekávaných účastníků. Ta dnešní před pražským magistrátem se zpočátku nezdála výjimkou. Postupně však počet jejích účastníků narostl až na dva tisíce. A část demonstrantů vstoupila přímo na půdu magistrátu. Na Facebooku to vzbudilo bouřlivé ohlasy.

Kdo chce Tůmu, je provokatér, varuje sdružení Vyměňte politiky

Demonstranti totiž vstoupili přímo na ustavující schůzi pražského magistrátu a podařilo se jim hlasitým projevem přerušit jednání zastupitelů. V té chvíli i facebookoví organizátoři demonstraci oficiálně ukončili. Lidé však na půdě magistrátu zůstali, zatímco zastupitelé se odebrali do zázemí budovy. Ani napodruhé se jednání nepodařilo obnovit a opět bylo přerušeno. Zdá se, že v Praze není kalamita jen na silnicích, ale postihla i budovu pražské radnice.

Na facebookových stránkách spojených s demonstrací se v době demonstrace objevují jak tradiční komentáře, ve kterých jejich autoři vysvětlují, co že jim to do plánované demonstrace skočilo, tak i nadšené ohlasy, které vyjadřují, že se další facebookáři ještě chystají na demonstraci dorazit.

Na magistrátu je rušno a lidé chtějí být u toho

Krátce po tom, co média informovala o dění na magistrátu, píše Petr Soukup na stránkách Změň politiku: „Už taky vyrážím. Nechoďte domů a hezky tam na mě počkejte ... :)" Pod jeho komentářem jsou hned další facebookáři, které zřejmě rozvášněná atmosféra na magistrátu nalákala, aby nakonec na demonstraci přece jen přišli.

Na stránkách Vyměňte politiky pak už téměř extaticky vykřikuje Erik Wojtowicz: „Defenestrace!!!!!!!!!!!! a z radnice rovnou na hrad a parlamentu!!!!!!"

Samotní správci stránek Vyměňte politiky pak přicházejí s prohlášením: „Pokojná demonstrace na Mafiánském nám. již byla oficiálně ukončena. Děkujeme za všechny iniciativy všem co přišli, všem co vystoupili a všem co nás podporují. Jsme rádi, že praktiky pražských radních nejsou jedno jenom nám a neměli by ani být vzorem pro ostatní města."

Oficiálně demonstraci ukončili, na Facebooku však vyzývají k pokračování

O pět minut později pak iniciativa Vyměňte politiky vyzývá k účasti na ukončené demonstraci. „Přijdťe nás ještě podpořit před magistrát!!! Přestože byla demonstrace oficiálně ukončena, dav lidí se pískotem snaží zabránit zvolení primátora, jednání muselo být přerušeno. Každý hlas je v této chvíli dobrý!" vyzývají organizátoři akce k pokračování „pokojných" protestů, kvůli nimž až do 14 hodin zablokovali jednání pražského zastupitelstva.

Sami pak na svých facebookových stránkách musí čelit obviněním z řad vlastních fanoušků, že jsou napojeni na TOP 09. Na demonstraci totiž velká část lidí křičela, že si přeje, aby na primátorské křeslo v Praze dosedl volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. Od podpory TOP 09 se iniciativa Vyměňte politiky distancovala.

Přímá podpora Tůmovi budí na Facebooku rozpaky

Rozčarování z demonstrace vyjadřuje na svých facebookových stránkách Demonstrace proti koalici Ods-Čssd v Praze i jejich administrátor, který veškeré jednání připisuje nastrčeným provokatérům. Právě provokatéři podle něj vtrhli na magistrát a právě provokatéři podle něj volali: „Chceme Tůmu."

Část demonstrantů zůstala zavřená na magistrátu, komunikují přes Facebook

Na to mu však přímo odpovídá jeden z demonstrujících - Anne South: „Aaale, skandovani chceme Tumu neskandovali provokateri ale my lidi. Nevim, proc bychom nemeli, když ti chceme! Nemáme se za co stydět."

Tentýž uživatel pak vyzývá na stránkách Vyměňte politiky, aby lidé přišli ve 14 hodin před magistrát. On sám společně s dalšími demonstranty prý zůstal uvnitř: „Pravé zamkli vchod na Magistrat!!! My to tusili a zůstali vevnitř !!! Prijdte vsichni před Magistrat!!!!" Samotný jednací sál však alespoň podle záběrů ČT24 vypadá poměrně prázdně. Demonstranti tak pravděpodobně obývají v tuto chvíli chodby Magistrátu.


Související:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…