Totální Moroz? Pecina varuje před stranickou čistkou na vnitru

02.12.2010 13:41

Předseda VV Radek John a premiér Petr Nečas ukazují ostré zuby. Od invektiv a mediálních rýpnutí se přechází k porušování koaličních smluv. Kontroverzní audit policejního prezidia a výzvu k rezignaci policejního prezidenta Oldřicha Martinů doplní nyní i tajné jmenování náměstka Michala Moroze (VV) do funkce zástupce ministra vnitra se všemi kompetencemi, a to na úkor Jaroslava Salivara, jehož "primariát“ si v koaliční smlouvě vymohl jako pojistku právě premiér Nečas.

Totální Moroz? Pecina varuje před stranickou čistkou na vnitru

Dochází k nikoli velké, ale k obří rošádě, kterou resort vnitra v tak rychlém časovém sledu nezažil a koalice se začíná vážněji rozkližovat.

Šach mat

Podle informací Hospodářských novin došlo ke jmenování Michala Moroze na post ,,prvního" náměstka v tichosti před třemi týdny. V době nepřítomnosti či v případě rezignace ministra vnitra se Michal Moroz stává faktickým vládcem resortu a přejímá veškeré kompetence do doby, než je jmenován nový ministr.

Případně může být pověřen jiný ministr dočasným vedením resortu jako se to stalo v případě Ivana Langera, který měl na starosti vnitro a informatiku. Jaroslav Salivar, který je sice stále prvním náměstkem a měl by tak být formálně nad Morozem, se co do práv a pravomocí ocitá až pod ním.

Překvapivě však toto přeskupení sil premiéra Petra Nečase neznepokojuje a v odpovědi pro HN uvedl: "Vycházím z toho, že se panu ministrovi nesmí nic stát."

Související:

John vymyslel, jak citlivá data dostat k auditorům. Exministři se obávají úniků
Johnův náměstek Moroz stále nemá prověrku, přesto povýšil

Totální ovládnutí

"Je to pro mě velké překvapení a nikdy jsem nezažil ani za ministra Langera, aby docházelo k takovým personálním změnám a kolotočům, jako za Radka Johna. Třeba odvolání paní náměstkyně Kubíkové, naprosto apolitické osoby, vůbec nechápu," sdělil ParlamentnímListům.cz bývalý ministr vnitra Martin Pecina z ČSSD.

"Ti lidé, kteří měli na starosti posty, odkud přitékají peníze z EU, jsou už všichni pryč a teď to přeskupení pravomocí Moroze, kterého mimochodem považuji za nesmírně inteligentního člověka schopného řídit celý resort, to vše vede k totálnímu stranickému ovládnutí resortu," konstatuje s obavami Pecina.

Otevřená válka

Podle bývalého ministra vnitra a poslance ČSSD Františka Bublana se právě nyní odkrývají karty a ukazuje se, kdo má na čem zájem. "Já myslím, že krok Radka Johna, kterým jmenoval Moroze svým nástupcem na úkor Salivara, je otevřenou válkou mezi ODS a VV. John samozřejmě z titulu své funkce má pravomoci vybrat si svého zástupce, ale tady došlo k porušení koaliční smlouvy a jsem zvědav, jak premiér Nečas zareaguje," řekl pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Vládne od začátku

"Michal Moroz je skutečným šéfem resortu, teď se to jen ukazuje," uvedl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). Premiéru Nečasovi vadilo, že se na post náměstka dostává člověk tak úzce spjatý s byznysem soukromých bezpečnostních agentur a měl k jeho jmenování výhrady. V podstatě dodnes není známa strana, která jej do postu náměstka nominovala a spekulacím po několika týdnech učinil přítrž až Radek John, který jej označil za svého kandidáta.


Související:


Martinů věří, že Klaus stojí na jeho straně 
Tance kolem šéfa policie? Důvody nemusí být ty Johnovy
John za Moroze ručí hlavou. Náměstek musí projít prověrkou
Moroz nařčení odmítá. Pecina byl se mnou spokojen

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…