Většina veřejnosti stávku podporuje, zjistil Factum Invenio

03.12.2010 12:08

S blížící se stávkou zaměstnanců veřejné správy souhlasí více než polovina obyvatel. Podle průzkumu společnosti Factum Invenio převažuje tento postoj u voličů všech parlamentních stran.

Většina veřejnosti stávku podporuje, zjistil Factum Invenio

Vládou navrhované snížení objemu prostředků na mzdy zaměstnanců veřejné správy má přibližně stejně podporovatelů jako oponentů. Souhlasí s ním 46 procent obyvatel, jen o málo méně je těch, co jsou proti tomuto opatření (44%) a desetina toto opatření nedokáže posoudit, vyplývá z dotazování, které proběhlo v rámci programu Factum Omnibus.

Ten se uskutečnil ve dnech 19. až 24. listopadu 2010 na reprezentativním vzorku 1003 občanů ČR ve věku od 15 let, získaném kvótním výběrem. Ukázalo se, že chystané opatření kabinetu Petra Nečase považují za správné zejména příznivci stran vládní koalice, naopak proti je většina voličů ČSSD. Osoby s vyšším příjmem a obyvatelé Prahy vládní opatření spíše podporují, lidé s nízkým příjmem a obyvatelé Moravy ho častěji hodnotí jako nesprávné.

Voliči parlamentních stran na rozdíl od lidovců se stávkou souhlasí

Se stávkou souhlasí většina obyvatel (54 %), více než třetina nesouhlasí (37 %). Téměř desetina (9 %) obyvatel k dané problematice nedokáže zaujmout postoj. Souhlas se stávkou převažuje u voličů všech parlamentních stran, nejsilnější je u voličů ČSSD. Příznivci KDU-ČSL naopak se stávkou nesouhlasí. Stávku častěji podporují ženy a obyvatelé velkých měst, zejména Prahy.

Pouhých 16 procent obyvatel ČR připouští, že stávka může donutit vládu ke změně nebo zrušení plánovaných opatření ke snižování platů zaměstnanců veřejné správy. Dvě třetiny Čechů (68 %) se však domnívají, že stávka nebude mít na rozhodnutí vlády žádný dopad. K této problematice se nedokáže vyjádřit 16 procent obyvatel.

K věci:

Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře 

Středula píše Bártovi: Stávka je populismus? Absurdní 

Stávka vkročí i do škol. Některé se uzavřou na celý den 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…