Stávkovat budou úřady, školy a některé nemocnice. Policisté jen symbolicky

04.12.2010 9:04

Ve středu má proběhnout snad největší stávka od sametové revoluce. Protesty dopadnou nejvíce na rodiče malých školáků a lidi, kteří budou potřebovat jít na některý úřad.

Stávkovat budou úřady, školy a některé nemocnice. Policisté jen symbolicky

Podle místopředsedy odborového svazu státních zaměstnanců Jana Rovenského se má stávky konané 8. prosince zúčastnit desítky tisíc lidí. Finanční úřady, statistiky, úřady práce a katastry budou zcela zavřené nebo výrazně omezí provoz.

Úředníkům hrozí vyhazov

Až den před stávkou bude oznámeno, které úřady se uzavřou.

„Už z několika míst jsem slyšel, že stávku podpoří jen symbolicky. Chystají se dvě vlny propouštění a vedení zaměstnancům naznačilo, že odejdou právě ti, kteří budou stávkovat," řekl serveru iDNES.cz Rovenský.

Školáci budou mít volno

Podle předsedy Odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka budou ve středu uzavřeny stovky škol po celé České republice. Nejvíce se to dotkne dětí z mateřských, základních a středních škol.

Výrazně budou protestovat také odboráři ze zdravotnictví a sociální péče. Už nyní zde hrozí masivní odchod lékařů a zdravotních sester do zahraničí. V některých případech stávka nepřipadá v úvahu kvůli nízkému počtu zdravotníků.

V nemocnicích bude prázdninový provoz

„Stávkovat budeme proto většinou jen symbolicky. Tristní personální poměry ve zdravotnictví nám víc neumožňují," vysvětluje předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

Některé nemocnice například zavedou omezený prázdninový provoz. Lékaři, co nebudou v práci, se zúčastní protestních mítinků v krajských městech.

Symbolicky chtějí stávku podpořit policisté. Dají si na rukávy uniforem žlutou pásku. Železničáři vylepí pouze plakáty. Herecká asociace se ke stávce také připojí, ale herci svá středeční představení nezruší.

Související:

Většina veřejnosti stávku podporuje, zjistil Factum Invenio 

Havířov: O děti se v době stávky postará město 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…