Kníže vyslyšen. Bude moci vyhodit Schwippela

06.12.2010 5:39

Měsíc trvalo sněmovním právníkům vyhodnocení žádosti Karla Schwarzenberga o propuštění exposlance ODS Jana Schwippela z ministerstva zahraničí. V nejbližší době vyhazov posvětí i šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Kníže vyslyšen. Bude moci vyhodit Schwippela

Ministr zahraničí požádal o možnost zbavit se Schwippela na začátku minulého měsíce. Nemohl ho totiž propustit na základě vlastního příkazu, protože bývalí zákonodárci mají po odchodu ze sněmovny zákonný nárok vrátit se ke svému bývalého zaměstnavateli. Ten jim musí rok držet stejné místo. Zbavit se tak nechtěného exposlance je možné pouze se souhlasem předsedkyně sněmovny.

„Zatím jsem to nepodepsala, ale kloním se k tomu, že dám ministrovi zahraničí souhlas," řekla Hospodářským novinám Němcová. Přestože Schwarzenbergovu žádost posuzovala téměř měsíc, nešlo prý o žádné zdržování - žádost pouze zkoumali sněmovní právníci.

"Je třeba zjistit veškeré okolnosti, aby byly zachovány demokratické principy. Včetně toho, aby bývalí poslanci nebyli vystaveni existenčnímu tlaku v případě, že by přicházeli o zaměstnání z politických důvodů." 

Schwippel se mediálně proslavil především coby poslanec za ODS, který umožnil pád vlády Mirka Topolánka. Během hlasování o důvěře vládě 24. března 2009 totiž zvedl ruku proti.

Loni také vyšlo najevo, že ačkoli v Praze vlastní byt, čerpal příspěvek na bydlení pro mimopražské poslance. 


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…