Klidně budeme tancovat na ledovce po ulicích, hlásí odhodlaní odboráři

07.12.2010 20:21

Středeční stávka, spojená s protestními shromážděními, se nekoná zrovna v nejlepší chvíli. Odboráři z počasí však strach nemají a jsou přesvědčeni, že ti, kdo chtějí přijít, se sněhu ani mrazu nezaleknou.

Klidně budeme tancovat na ledovce po ulicích, hlásí odhodlaní odboráři

Připouštějí ale, že jim mnoho starostí může způsobit komplikovaná dopravní situace. S hrábly se však na shromáždění nechystají, přestože by to v mnoha městech bylo zapotřebí více než shromáždění. 

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila se demonstrací zúčastní 40.000 lidí, dalších 100.000 bude aktivně stávkovat a dalších 100.000 lidí se ke stávce přihlásí jinou formou. Zavadil uvedl, že půjde o největší stávku za posledních 20 let.

V Praze jsou přesvědčeni, že lidé přijedou

Největší shromáždění se očekává v Praze na Palackého náměstí. Že by jej nějak narušilo nepříjemné počasí se však odboráři nebojí. „Počasí se nebojíme. S tím stejně nic nenaděláme, větru a dešti uměli poroučet jen za minulého režimu. Lidé jsou odhodlaní a ti, kteří jsou odhodláni přijít, ti přijdou bez ohledu na to, jak bude," řekl serveru ParlamentníListy.cz Jiří Klepáč z ČMKOS.

Doprava však odborářům přidělat problémy podle Klepáče může. „Ale příliš bych to nedramatizoval, shromáždění je od dvanácti hodin, takže počítám, že kdo se na něj vypraví, tak vyjede s určitou časovou rezervou. Pokud to má někdo padesát kilometrů, tak vyjet v jedenáct nestačí. Ale je to různé, já například dneska cestoval z Kladna o čtyřicet minut déle než obvykle, kolegyně jela z Ostravy a Pendolino mělo zpoždění pět minut. Ti, co jsou ve stávce, mohou vyjet brzy a ti, co nás přijdou podpořit a stávkovat nemohou, jako policisté, mají volno," míní Klepáč.

V Plzni se bojí kalamity

To svolavatel protestního shromáždění v Plzeňském kraji, Milan Synek z odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, obavy přiznává. V celém Plzeňském kraji totiž vyhlásili silničáři kalamitní situaci, mnohé silnice jsou zatarasené spadanými stromy. „Uvidíme, jaká bude situace ve středu dopoledne, teď si to netroufnu odhadnout. Věřím, že většina těch, kteří slíbili přijet, se sem dostanou, i když z některých míst to možná nepůjde. Byla by to škoda, chceme lidem pořádně vysvětlit, o co jde," řekl redakci Synek.

V Libereckém kraji, jehož velká část leží v horách, se komplikací v dopravě příliš neobávají. „Většina těch, kteří mají přijet, je z Liberce, Jablonce a Turnova. V Liberci zatím normálně doprava funguje, jezdí i vlak mezi Libercem a Jabloncem. Těžko něco říct, třeba bude zítra všechno bez problémů, nebo může být náledí, že budeme tancovat na ulicích," vyjadřuje se pro ParlamentníListy.cz jedna z pořadatelek manifestace Zdeňka Kloučková.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…