Spor o šéfa policie: Zahraničí to nezajímá, véčka chtějí být v teple

14.12.2010 9:41

POLITOLOGOVÉ Na naše končiny nezvykle silné hašteření mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem přesahuje rámec běžného sporu. Obzvláště poté, co se do kauzy vložil prezident i premiér republiky. Co vše může zapříčinit neústupnost hlavních aktérů v koaličních vztazích víme, přinejmenším můžeme silně předpokládat.

Spor o šéfa policie: Zahraničí to nezajímá, véčka chtějí být v teple

Jasný signál vydal prezident republiky Václav Klaus, když se vyjádřil proti odvolání policejního prezidenta, jelikož to považuje za příliš revoluční krok. Jestli odolá pevnost "Kachlíkárny" křížové palbě Strakovky, Hradu a prezidia bychom se měli dozvědět do středy, otázkou však zůstává, zda celá kauza neubírá kredit naší politické kultuře v zahraničí už nyní. Ptali jsme se odborníků.

Více k tématu:
Kam s Martinů? Na Ukrajinu nechtěl a Europol vybouchl
Nástupcem Martinů bude zřejmě Koutný, zní z vnitra
Konference Véček skončila děsivým útokem na Ivana Langera
Více k tématu Martinů ZDE

Mají jiné starosti

"Myslím si, že mezinárodní prostředí má jiné starosti než sledovat půtky o českého policejního prezidenta, pokud to nenaruší chod policie. Závažnější než dopady na politickou kulturu mohou být dopady na bezpečnost občanů, pokud bude pokračovat nejasná situace v policii, ta potřebuje jasné zadání a silné vedení s politickou podporou," argumentuje redakci politolog Miroslav Mareš z MUB.

Véčka přes zimu v teple

Podle politologa Josefa Mlejnka je zatím spor John-Martinů v normálních parametrech a nepřesáhl národní úroveň. "V zahraničí o tom skoro nikdo neví, alespoň jsem v médiích nic nezaznamenal," přidává postřeh Mlejnek. Podle něj je politická kultura naší země beztak dost nízká a koalici to patrně nerozštěpí. "Vévéčka mohou být ráda, že sedí ve vládě a že mohou být na svých ministerstvech přes zimu v teple," uzavřel Mlejnek.

Není co ubírat

"Dle mého názoru to ČR žádný kredit neubírá. Jednak žádný vysoký nemá, jednak jsou spory o jmenování policejního prezidenta mezi nejvyššími státními reprezentanty běžné. Zejména v demokratických státech, kde do celé věci může mluvit víc lidí, a kde to ještě sleduje, byť zpovzdálí, veřejnost," argumentuje politolog Zdeněk Zbořil.


Podle Zbořila je celý spor jen špičkou ledovce."Samozřejmě, spor o jmenování může být také jen viditelnou částí pyramidy dalších sporů. (Vzpomeňte si, co bylo důvodem demise nekomunistických ministrů v únoru 1948.) Ale fakt 118 členné podpory vládní koalice je natolik významný, že to ještě spolu nějaký čas vydrží," odhaduje Zbořil.

Řečnická odpověď

"Ty spory spíše svědčí o kvalitě právního státu. Ale co je velmi zvláštní, že do tohoto sporu vstupuje prezident. Z jakého důvodu? Na základě jakých pravomocí?" táže se politoložka Vladimíra Dvořáková z VŠE.




WikiLeaks táhne víc


"Nemyslím si, že předmětná kauza má mezinárodní dopad či rozměr; dějí se zajímavější věci jinde i přímo na mezinárodní scéně (např. WikiLeaks). Taky si nemyslím, že to premiér nechá dojít k ohrožení koalice. A pokud jde o "politickou kulturu naší země", co tím, prosím, myslíte?" uzavírá Josef Musil z UJAK.



Související:

Pravda o Radku Johnovi. Kritizovaná exnáměstkyně promluvila

Langer k Johnovu oblíbenci: Vylezl po zádech Martinů a pozvracel mu hlavu

Totální Moroz? Pecina varuje před stranickou čistkou na vnitru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…