Langer: Nečas se mnou konzultuje a John to nezarazí

10.12.2010 7:34

Přestože si policejní prezident Oldřich Martinů naklonil přízeň prezidenta Václava Klause a pravděpodobně i premiéra Petra Nečase, jeho setrvání ve funkci je stále nejisté.

Langer: Nečas se mnou konzultuje a John to nezarazí

Podle informací týdeníku Respekt se John v minulých týdnech několikrát sešel s premiérem Petrem Nečasem a nabídl mu jména svých kandidátů. Při opakovaných schůzkách prý nabídl mimojiné i jméno šéfa rozvědky v USA Jana Berouna. Premiér to popírá. 

Bolševický tón

Minulý týden přinesla zase MF informaci, respektive stížnost ministra vnitra Radka Johna na tajné schůzky mezi předsedou vlády a bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem. Langer měl a stále má podle tvrzení Johna ovlivňovat Petra Nečase a radit mu v oblasti chodu resortu vnitra. 

,,Ano, je to pravda, máme s Petrem Nečasem dohodu, že v případě potřeby konzultujeme záležitosti okolo resortu vnitra. Já ale odmítám bolševický tón pana Johna. Je to prostě naše věc a ani předseda vlády ani já si nenecháme diktovat, zda, kdy a kvůli čemu se máme scházet," sdělil ParlamentnímListům.cz Ivan Langer. 

,,Za mě na rozdíl od pana Johna hovoří výsledky, provedená reforma a mnohaletá zkušenost, proto můžu premiérovi radit, ale žádné konkrétní jméno na policejního prezidenta ze mě nedostanete," dodal Langer.

Jako šafránu

Osob, které by mohly zastávat funkci policejního prezidenta a splňovaly služební zákon, zas tolik není. V podstatě se jedná jen o krajské policejní ředitele, šéfy zvláštních útvarů a současné náměstky policejního prezidenta. Ačkoliv Radek John před časem inicioval změnu nařízení, která by do prvního kola výběrového řízení připustila i civilistu, je tato varianta stále nepravděpodobná.

John: Policii může šéfovat civil. Odboráři jsou proti

Po ,,shodoch"

V zásadě musí dojít ke shodě mezi ODS a VV. Pravděpodobných adeptů, kteří by vyhovovali oběma stranám, je opravdu poskrovnu. Schdně se jeví pražský ředitel Martin Červíček, proti němuž však hovoří jeho věk.

Kartami by mohl zamíchat policejní ředitel Moravskoslezského kraje Tomáš Tuhý, kterému je ovšem vyčítáno špatné hospodaření, kvůli němuž musel snížit platy policistů už v průběhu roku. Neoficiálně může být ve hře i šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který podle informací ParlamentníchListů.cz v minulých dobách o prezidentování uvažoval, nicméně v létě tohoto roku paradoxně zvažoval výpověď. 

Čtěte také:

John přemluvil Šlachtu, ať neodchází

Langer k Johnovu oblíbenci: Vylezl po zádech Martinů a pozvracel mu hlavu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…