Gross: Sobotka ani Hašek nemají charisma. Nejsou jako Paroubek

10.12.2010 17:01

Stanislav Gross byl premiérem s klukovskou vizáží. Pro někoho představoval anděla, pro někoho dábla. Dnes je expředseda vlády uznávaným advokátem a žije spokojený rodinný život. Situace v ČSSD ho ale nenechává chladným a nejvíce mu vadí, že strana nemá skutečného charismatického lídra.

Gross: Sobotka ani Hašek nemají charisma. Nejsou jako Paroubek

Z toho, jak vystupuje současná ČSSD, nemá bývalý předseda radost. Favorita před volbou předsedy nemá. Jak Michal Hašek, tak Bohuslav Sobotka mu připadají jako lídři, kterým schází charizma. "Ten obraz strany je někdy nedůstojný. Já osobně nemám favorita. Od obou bych očekával státnický přístup, schopnost dohodnout se. V případě bojového hlasování hrozí ve straně dvojvládí. Tato země potřebuje silnou opozici, která nebude žít vlastními problémy," řekl v rozhovoru se serverem ParlamentníListy.cz Gross.

Lídr je Onderka

Podle Grosse není ani Sobotka, ani Hašek rozený lídr. "Nejsou to typy, ze kterých by, vulgárně řečeno, ženský ucvrnkávaly do kalhotek. Takový typ je například Roman Onderka. A třeba i Paroubek. Sice svým vystupováním přispívá k prohlubování konfliktů ve straně, ale já mu rozumím. Byl výraznou osobou ČSSD, vyhrál krajské volby, měl obrovskou pozici na mezinárodní scéně. Bohužel obecná interpretace je taková, že odešel jako poražený. Já si myslím, že jeho rozhodnutí odejít bylo správné a vhodně načasované," míní Gross, podle něhož nebude hrát Paroubek na březnovém sjezdu sociální demokracie zásadní roli.

Nečas to bere poctivě

Expremiér dále ParlamentnímListům.cz řekl, že má celkem pochopení pro současnou vládu. "Z toho, co přicházelo v úvahu, je to asi nejlepší řešení. Petr Nečas bere politiku poctivě. Je to konzervativní politik a v jeho životě hrají velkou roli křesťanské ideály. Bude to mít ale obrovsky těžké. Přál bych mu, aby ustál tlak určitých politických matadorů, kterému čelí a bude muset čelit i v budoucnu. Jsou tam prostě lidé, kteří politiku nechápou jako službu lidem, ale jako vlivový a mocenský boj. Nevím, zda to bude idealista Nečas schopen ustát," uvažuje dále Gross.

John je hrobař české policie

Jako bývalý ministr vnitra se Gross vyjádřil i k práci Radka Johna (VV). "Mně přijde, že John může být vnímán jako hrobař české policie. Mám dojem, že některá jeho rozhodnutí učinil někdo jiný. Na ministerstvo šel hodně nepřipraven a je ve vleku mnoha lidí. Bárta ovládá bezpečnostní tematiku rozhodně lépe. V určování budoucích směrů má navrch. To je situace na vnitru. Samozřejmě určitou roli ve vnímání Johna hraje finančí podlomení resortu," myslí si Gross.


Obsáhlý rozhovor se Stanislavem Grossem ParlamentníListy.cz zveřejní v sobotu...


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…