Škárka měl mluvit o pravicových VV, měl ale smůlu. Přišel o hlas

13.12.2010 5:42

Výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka nakonec na ideové konferenci nepromluvil. Podle něj za to mohla hlasová indispozice. I projev k tématu sociální politiky VV musela za něj odpoledne přečíst mluvčí Petra Hrušová. Škarkův projev tak je pouze vyvěšen na webu VV.

Škárka měl mluvit o pravicových VV, měl ale smůlu. Přišel o hlas

Škárkův projev měl být vůči ostatním odlišný. Zatímco se delegáti hovořící v bloku věnovaném politickému směřování VV shodli na středové orientaci strany, Škárka je proti. VV by podle něj měly být stranou pravicovou.

Blackout a chřipka

Druhý muž VV se svým pravicovým názorem, jdoucím proti většině, měl původně vystoupit už v sobotu v podvečerní části konference. Výpadek elektřiny v půlce pražských Dejvic včetně hotelu Diplomat ale jeho plány zhatil. O definitivní stopku jeho vystoupením se pak přes noc postarala přicházející chřipka. I Škarkův projev v „sociálním" bloku příspěvků musela číst mluvčí strany Petra Hrušová.

„Já jsem sice dnes avizoval, že svůj příspěvek přednesu, ale bohužel mi není celý den vůbec dobře. Text si může každý přečíst na mém blogu na iDNES.cz," řekl ParlamentnímListům.cz Škárka, jevící známky nepříliš dobré kondice a přicházejícího nachlazení.

Středem a s evropskými liberály

VV si nakonec středové ukotvení partaje aktuálně schválili v usnesení na závěr programu XII. Ideové konference. Správnost středové politiky VV je podle Víta Bárty vidět i ve vstupu známého politologa Jana Kubáčka do strany. Kubáček také radí Johnovi na Ministerstvu vnitra. „On vstupem do VV spáchal politologickou sebevraždu, čehož si já nesmírně vážím," uvedl Bárta před delegáty.

Věci veřejné se také takřka jednomyslnou většinou usnesly na tom, že přistoupí k ELDR, liberální frakci v Europarlamentu. Jako strana politického středu chtějí VV také vést dialog s ČSSD. Minimálně tam, kde chtějí v souvislosti se svou stranickou filozofií provádět ústavní změny, ke kterým nemá trojkoalice potřebnou, dvoutřetinovou Ústavní většinu, o novém levicovém Senátu nemluvě.

Ministr školství Josef Dobeš také podle informací ParlamentníchListů.cz měl oznámit, že takzvané odložené školné na vysokých školách nebude prosazovat v tomto volebním období. To také ve svém projevu učinil.

Politoložka Vladimíra Dvořáková v České televizi pak uvedla, že VV jsou pod tlakem klesajících preferencí a proto od některých nepopulárních opatření couvají.

"Mnoho jejich voličů je nespokojeno, že jsou ve vládě," řekla Dvořáková s odkazem na to, že Věci veřejné vzaly v květnu mnoho hlasů ČSSD.

Předseda strany Radek John pak ideovou konferenci vyhodnotil jako nejlepší ideovou konferenci VV s tím, že se nyní strana stabilizovala a "začíná stavět křižník".

Související:

Ostrý Véčkař má za vzor Masaryka: Langer je největší zloděj
Bárta se nechává kreslit jako Napoleon
Škárka chce partaj víc doprava. Bárta je opatrnější
Moravec se bavil. Véčkařům v sále vypadl proud
John chce v lednu nového šéfa policie. Novináři bez občerstvení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…