ČSSD skutečně vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

16.12.2010 9:16

Opoziční sociální demokracie oznámila záměr vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Mohlo by se konat příští týden. Důvodem je kauza ministra životního prostředí Pavla Drobila, ktreý ve středu na svou funkci rezignoval.

ČSSD skutečně vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

„Nejsme spokojeni se stanoviskem vlády, nemáme zanalyzovány ještě všechny dostupné informace. Zítra ráno se proto poradíme na jednání poslaneckého klubu o tom, co a jak dál," zmínil ve středu předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předtím Sobotka oznámil, že ČSSD hlasování o nedůvěře vlády určitě vyvolá a mimořádná schůze za tím účelem se uskuteční zřejmě již příští týden. Podle něj začalo již vedení klubu ČSSD sbírat podpisy pro svolání schůze. „Je zapotřebí 50 hlasů, ty dáme dohromady," ubezpečil. Po dnešním jednání poslaneckého klubu sociální demokracie pak Sobotka řekl, že žádost o svolání schůze podá ČSSD předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové ještě dnes.

"My jsme přesvědčeni o tom, že není možné celou věc vyřešit pouze rezignací ministra Drobila vzhledem k tomu, že předseda vlády Petr Nečas byl o celé kauze informován, věděl o ní minimálně od poloviny října a žádným způsobem personálně nezasáhl," uvedl dnes Sobotka. Vláda podle něho nemá žádné protikorupční mechanismy a neví, zda k podobným situacím jako na Státním fondu životního prostředí nedochází i jinde.

Komunisté jsou pro návrh ČSSD

.ČSSD může při hlasování o nedůvěře vládě počítat s podporou komunistů. Radiožurnálu to potvrdil šéf jejich sněmovního klubu Pavel Kováčik.

„Samozřejmě. Dokonce jsme byli první, kteří vyzvali od mikrofonu, aby vláda odešla. A každý mechanismus, který tento náš návrh pomůže dovést k nějakému úspěšnějšímu konci, je námi vítán," uvedl Kováčik pro rozhlas.

Šéf krajů Michal Hašek (ČSSD) už také vyzval Nečase k rezignaci, pokud nesdělí, co podnikl proti údajné korupci na fondu životního prostředí.

Kauza Drobila plní stránky novin

ČSSD a Sobotku hlavně rozladilo konstatování o tom, že Ředitel fondu životního prostředí kontaktoval ve dvou případech Úřad vlády s tím, že se děje něco nekalého. „Předseda vlády by měl vysvětlit veřejnosti, jaká byla role Úřadu vlády, jestli neměl dát podnět policii," řekl Sobotka.  

Podle něj je nejasná také situace kolem výstavba čistírny odpadních vod. „Jako sociální demokracie bychom uvítali, kdyby Nečas přijal řešení ve smyslu forenzního auditu," zdůraznil Sobotka s tím, že je důležité, aby Nečas dal odpověď na to, jaké je pozadí obvinění ze strany ředitele SFŽP Libora Michálka k výběrovým řízením a propojení vůči skupinám ODS . „Jsou to závažné informace," dodal Sobotka. ČSSD se o hlasování o nedůvěře vládě ještě poradí

SLEDUJEME kauzu Drobil

Drobil podle MfD žádal šéfa SFŽP Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. Drobil již v úterý oznámil, že Michálka odvolal z funkce a že přestal spolupracovat s Knetigem, Fibingra poslal na nucenou dovolenou.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…