Sazka nemá na úroky. V lednu zaplatí jen jistinu dluhopisů

16.12.2010 16:27

Loterijní společnost Sazka nebude schopna dostát svým závazkům z vydaných dluhopisů. Z prohlášení, které zaslala ČNB, vyplývá, že bude potřebovat snížit splátky nebo prodloužit splátkový kalendář.

Sazka nemá na úroky. V lednu zaplatí jen jistinu dluhopisů

Do 12. ledna příštího roku měla loterijní společnost Sazka zaplatit splátky dluhopisů. Jak ale vyplývá z jejího prohlášení pro ČNB, nebude moci své závazky splnit. „Tímto vám oznamujeme, že emitent bude schopen uhradit dne 12. ledna 2011 pouze část splátky dluhopisů ve výši rovnající se částce jistiny," píše se v prohlášení Sazky, které ČNB zveřejnila na svých webových stránkách..

Loterijní společnost zároveň informovala, že vedle jednání o restrukturalizaci stávajícího povoleného zadlužení zahájila prostřednictvím svého facilitátora vyjednávání s držiteli dluhopisů o řešení této situace. „Sazka jinými slovy své věřitele informuje, že bude potřebovat snížit splátky nebo prodloužit splátkový kalendář," uvádí Týden.cz.

Sazka se musí vyrovnat s miliardářem Vítkem, který odkoupil její dluhy

Problémy Sazky souvisejí s financováním víceúčelové haly ve Vysočanech (nynější O2 arena). Na zajištění její výstavby vydal loterijní gigant dluhopisy v objemu 215 milionů eur s roční úrokovou sazbou devět procent. Tyto dluhopisy jsou splatné v roce 2021. Jen letos měla Sazka podle své výroční zprávy za rok 2009 zaplatit na jistině 6 milionů eur a dalších více než 18 milionů eur na úrocích pro držitele dluhopisů.

Oznámení loterijní společnosti o neschopnosti splatit v termínu úroky z dluhopisů jsou zřejmě důsledkem toho, že šéf Sazky Aleš Hušák touto operací nejspíš upřednostňuje splátky miliardáři Radovanu Vítkovi, který odkoupil dluhy Sazky u některých tuzemských bank a k jejichž splatnosti by mělo dojít v nejbližších dnech.

K věci:

Loterijní kolos Sazka se po bankách zadlužil i u operátorů 

Nový loterijní zákon by mohl platit od roku 2013 

Šlégr: Financování sportu podle Kalouska a Dobeše není správné 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…