Rath naznačil, že dnes udeří. Dočkáme se Dařbujána a lihovaru?

21.12.2010 10:42

UVNITŘ VIDEO Ani ne po dvou letech letech od vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka může dnes totéž potkat i kabinet Petra Nečase. Než k hlasování dojde, dá se čekat zajímavá výměna názorů, pokud si ovšem koaliční poslanci neuloží jako už několikrát ve Sněmovně bobříka mlčení.

Rath naznačil, že dnes udeří. Dočkáme se Dařbujána a lihovaru?

Vypjatá situace v úterý 24. března 2009, kdy se jednalo a v půl sedmé večer i rozhodlo o nedůvěře vládě Mirka Topolánka, se s odstupem času jeví až téměř úsměvně. Stačí si pustit sestřih nejzajímavějších diskusních příspěvků, v nichž nejprve dominovali předsedové obou nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek, poté přiložili své polínko do ohně i nejzdatnější řečníci obou stran.

Šéf ODS Topolánek obvinil lídra opozice Paroubka, že mu nikdy nešlo o program, ale jen o sebe samého, a proto hlasování o nedůvěře vládě vyvolal. „Pane předsedo, nesnažte se vyvolat dojem, že po pádu vaší vlády nastane v zemi chaos. Vždyť vaše vláda je chaos," opáčil premiérovi od řečnického pultíku tehdejší předseda ČSSD.

Před pádem Topolánkovy vlády se poslanci posílali do chlívku i lihovaru

Na drsnější strunu zahrál místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, když připomněl pohádku Dařbuján a Pandrhola, v níž nešlo zabít čuníka, stejně jako Topolánkova vláda nebyla schopna zbavit se ministra Jiřího Čunka. Tím však jen nahrál na smeč sněmovnímu matadorovi, ministru financí za KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi.

Ten Zaorálka upozornil, že pointu popletl. „Běžte si to ověřit do chlívku, tam čerpáte většinu svých informací," obul se Kalousek do svého předřečníka. To nenechal bez odezvy poslanec s nejpohotovějším jazykem. „Někdy je lépe čerpat informace v chlívku než v lihovaru, kam zase často chodíte vy," vytáhl David Rath na Kalouska oblíbenou kartu.

Koaliční poslanci mlčí, Zaorálek má jasno a Rath bude improvizovat

K něčemu podobnému dnes odpoledne nemusí dojít za předpokladu, že se koaliční poslanci rozhodnou přetrpět diskusi před hlasováním, aniž by do ní sami vstupovali. V tomto volebním období se tak vládní zákonodárci zachovali již několikrát, a to přes hlasité námitky opozice. Obrátili jsme se s dotazem na toto téma na poslance všech tří vládních stran, ale nedočkali jsme se zatím žádné reakce.

To opoziční rétoři si určitě příležitost vystoupit ujít nenechají. „Nic konkrétního nechystám, bude záležet na aktuální situaci," potvrdil pro ParlamentníListy středočeský hejtman Rath, že u něj jde často o pohotovou reakci. Naopak o jádru svého příspěvku má jasno jeho stranický kolega Zaorálek. „Celá vláda selhala svým postojem v boji s korupcí, škodí občanům, poškozuje zájmy České republiky, premiér nese mimořádnou odpovědnost za škody morální i hmotné," uvedl místopředseda sněmovny pro ParlamentníListy.cz.

Pozadu nebude chtít zůstat ani bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Bude to zdrcující kritika premiéra, ministrů Johna a Drobila. Chovali se nemorálně a také nezákonně. Dovedou vládu do marasmu," nastínil pro ParlamentníListy.cz Paroubek, jak asi bude jeho vystoupení vypadat.

K věci:

Nikdo neví, zda padne vláda. Drobilovu demisi už má Klaus 

Rath: Uvidíme, jestli Véčka seberou odvahu, nebo si nadělají do gatí 

Paroubek pro ČT: Myslím, že vláda nepadne, nějak to dají dohromady 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Jiří Hroník

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…