Tajná dohoda: Klaus si mazal Nečase a spol. na chleba

23.12.2010 7:53

Hradní dohoda? Kdepak. Spíš direkt, který dostali občanští demokraté od prezidenta Václava Klause. Tak uvádí Lidové noviny článek, v němž popisují reakce některých nejmenovaných vysokých členů ODS na schůzku koaličních lídrů na Pražském hradě, která odvrátila pád Nečasovy vlády.

Tajná dohoda: Klaus si mazal Nečase a spol. na chleba

„Na Hradě si prý naše zástupce prezident Klaus doslova mazal na chleba, na Nečase chvilkami i křičel," uvedl pro LN jeden z vysoce postavených občanských demokratů, který si nepřál být jmenován.

Zatímco Věci veřejné mohly po úterním jednání slavit, když prosadily například odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů, ODS prý v čele s premiérem Nečasem ustoupila ze všeho: „Chvílemi to bylo až trapné," řekl prý následně jeden z členů vyjednávacího týmu ostatním občanským demokratům.

Klaus bouchnul do stolu a bylo

Podle informací LN prezident, který schůzku moderoval, nesouhlas s politiky dával důrazně najevo. "Prostě bouchnul do stolu, takže strany se uklidnily a z toho vykrystalizovala nějaká řešení," uvedl jeden z poslanců ODS.

Spolustranící podle LN Nečasovi nyní vyčítají, že na jednání nedokázal například přehrát část korupční kauzy na Věci veřejné, i když prezident postup jejich lídra Radka Johna kritizoval. „V ODS už málokdo chápal Nečasovu omluvu Michálkovi (odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí), natož vycouvání z našich postojů," uvedl citovaný vlivný občanský demokrat.

Dohodl jsem, co jsem měl

„Nejde ani tak o pozici policejního prezidenta. Ale o precedent, že se jedna z koaličních stran domáhá ústupku za to, že podpoří koaliční projekt a nebude hlasovat s opozicí," uvedl podle LN další člen ODS. Premiér Petr Nečas nicméně kritiku odmítá: „Výsledek přesně odpovídá tomu, k čemu jsem měl mandát," řekl v rozhovoru pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…